Dodik: Dolazak O’Brajena prilika da se vidi da li SAD podržava dogovore predstavnika u BiH

0
65

U posjetu BiH došao je Džejms O’Brajen, čovjek koji voli da kaže da je Dejtonski sporazum izašao iz njegovog pera, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Za nas će to biti prilika da vidimo da li Stejt department želi pozdraviti pozitivne trendove i dogovore političkih predstavnika u BiH ili će po uzoru na njihovu ambasadu pokušati da te trendove zaustave. To će biti prilika da vidimo da li sila, što SAD jesu, želi BiH kao suverenu ili podaničku strukturu – napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Dodik navodi da je pisac Dejtonskog sporazuma mogao da svjedoči decenijama uspješne izgradnje mira i progresa na njegovim temeljima.

– Pisci Dejtonskog sporazuma razumjeli su da je neophodno jedno pravilo koje vlada svima – da nema nametanja volje jednog naroda drugima, tj. da je potreban dogovor sva tri. Sav realan napredak dugujemo našim dogovorima na osnovu tog pravila – navodi Dodik.

On kaže da se godinama progres u BiH onemogućava željom nekih centara i politika da se nametne novo pravilo, koje u prevodu znači – jedan narod da vlada drugima. To je bilo, kako kaže, nemoguće u 20. vijeku i ostaje nemoguće i u 21. vijeku ako se želi stabilnost, razvoj i put naprijed.

– Republika Srpska želi da se pojačaju pozitivni trendovi i želi razgovore i dogovore unutar BiH. Ne pristajemo i nećemo pristati na nametanja. Podržavamo Ustav BiH, dakle ustavnu BiH i odbacujemo vanustavnu, nametnutu BiH. Dakle, BiH će biti ustavna, ili je neće biti. Ovakva kakva je sada bolje da ne postoji. Ulozi stranaca mora doći kraj – ističe Dodik.

Dodik je rekao da BiH pripada Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima.

– Nikome više i nikome manje od drugih. Pisac Dejtona bi to morao da zna. Suverena zemlja je samo ona koja pripada sebi, u BiH to znači konstitutivnim narodima. Republika Srpska pružiće ruku saradnje svakome i neće podići ruke predaje nikome – rekao je Dodik.

Ostavite komentar