Dodik: Država – najvažnije pitanje oko kojeg se Srbi moraju okupiti

0
30

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je država najvažnije pitanje Srba oko kojeg se moraju okupiti i ukazao na potrebu da se gradi da ne bi bila izlagana skrnavljenjima.

– Svi smo imali ideju koja je bila ispravna, Republika Srpska i srpski narod. Ta ideja, ja dok stojim, računajte da smo u punom sastavu, sa mnom i sa mojom ekipom. Ali to nije sve, ne budemo li ostavili iza sebe ljude da na ovaj način poimaju Rpeubliku Srpsku i njenu budućnost, sve smo izgubili – rekao je Dodik u obraćanja na Palama gdje je svečano otvoren renovirani Mali dom, sjedište Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”.

Dodik je izrazio zadovoljstvo da se na Palama danas čuva sjećanje na teške dane, kao i da će u narednom vremenu sigurno biti završena izgradnja zgrade Muzeja Republike Srpske u kojoj će se naći eksponati važni za istoriju i stvaranje Srpske.

– Stvaraoci Republike Srpske su plemenita i značajna ideja i važna organizacija u postojanju Srpske i nikada ne bismo trebali izgubiti motivaciju da dogradimo i nađemo nove metode i sadržaje koji će ovoj Asocijaciji dati dodatni značaj – rekao je Dodik.

On smatra da bi djeca iz Srpske na ekskurzije trebala dolaziti i na Pale i na mnoga mjesta koja su važna za Srpsku u cjelinu.

Dodik je ovom prilikom ponovio da je Republika Srpska stabilna institucionalno, u političkom smislu i na unutrašnjem planu i da nema izazova koji bi mogli da je dovedu u pitanju.

Predsjednik Srpske je podsjetio na stalni pritisak i osporavanje kojem je Srpska izložena, kao i da je BiH ispregovarana država, da je BiH ostala pod dominacijom međunarodnog faktora koji je očuvao njeno postojanje.

– Praveći sinergiju sa muslimani u Sarajevu i međunarodnim faktorom ostali su na istom cilju, a to je potpisati Dejtonski sporazum i u međuvremenu ga razgraditi do mjere da je besmisleno postojanje Srpske – naveo je Dodik.

On je rekao da nisu računali da će ideja o srpskoj državi toliko snažno se ispolji da traje svih ovih 30 godina, kao i da Republika Srpska nije imaginacija.

Dodik je ocijenio da je nacionalno odgovornija poslijeratna generacija u Srpskoj, te da su neprikosnoveno orijentisani prema srpskom narodu i srpskoj nacionalnoj državi.

Govoreći o američkom ambasadoru Majklu Marfiju, Dodik je podsjetio da se Marfi slikao u Mrkonjić Gradu ispred pogrešne zgrade i to govori sve o tome i na koji način neki vide to sve, te dodao i da je potpuno opravdano što je Srpska odlučila da danas nema nikakve manifestacije na njenom prostoru.

Dodik je rekao da američki i britanski ambasadori koji dođu u BiH ne odustaju od ideje da se Srbi ne smiju objediniti na prostoru Balkana i treba uništiti snagu i ideju koja se zove Srpska i njeno postojanje.

– Zato smo rekli da u ovom mandatu nećemo da razgovaramo ni sa američkim ni sa britanskim ambasadorom. Danas rukovodstvo Srpske kompletno ima sankcije od SAD i Velike Britanije. Oni misle da je to način na koji može da se ide – istakao je Dodik.

Govoreći o procesu koji se vodi protiv njega pred Sudom BiH, Dodik je rekao da će otići tamo, ne zato što poštuje taj sud, nego zato što želi da iskoristi tu platformu kako bi devolvirao priču o BiH i vladavini prava.

– Otići ću na sud jer je to toliko besmisleno da samo na početku može izgledati da neko ima prednost i da ono što ćemo mi tamo pokušati uraditi nosi sa sobom činjenicu da se presudi negativno i da se osudim, ali to bi značio samo još jedan dokaz o besmislu BiH – poručio je Dodik, istakavši da borba za Srpsku traje.

Kada je riječ o pričama da će Srpska bankrotirati, Dodik kaže da će se to prije desiti Njemačkoj, a pojavila se i odluka njemačkog Ustavnog suda u kojoj se kaže da im je rupa u budžetu 60 milijardi.

On je naveo da se Republika Srpska se gradi i da nema mjesta u njoj da se ne vidi napredak, naglasivši da su na prostoru Istočnog Sarajeva gotovo svi problemi su riješeni.

Dodik je podsjetio da su na svim važnim mjestima u Republici Srpskoj izgradili bolnice ili ih grade, navodeći primjer bolnice u Trebinju koju je nedavno posjetio i za koju kaže da će biti jedna od najsavremenijih.

On je podsjetio i na aerodrom u Trebinju čiju gradnju sprečava bošnjačka strana, a sada i Hrvatska, navodeći da je kompletnu izgradnju preuzela Vlada Srbije, ali da se zbog svega kasni kao i sa izgranjom Buk Bijele.

– Ono što nas čeka je da spasimo omladinu pritisaka koji nanosi savremeni život, da ih pokušamo dodatno edukovati i razvijati. Iz naših školskih udžbenika biće izbačeni svi sadržaji već u narednoj godini, koji ne odgovaraju našoj tradiciji, istoriji i onome što mi mislimo da je tačno u toj istoriji. Odbijamo bilo kakvu priču o tome – rekao je Dodik.

On je naveo da će imati problema sa EU u vezi sa LGBT sadržajima u kome se već sada traži da se formira jedna eksperimentala osnovna škola u kojoj će se učiti da otac nije muškarac, a majka nije žena, da postoje roditelj jedan i roditelje dva.

– Mi smo odbili tu eksperimentalnu školu, nećemo je dozvoliti. Nakon toga, naravno, prestaju donacije iz EU i odmah sve staje ali to je dio cijene koju moramo da platimo. Mislim da ona nije visoka i da se mora platiti i da ne smijemo dozvoliti da uđe i ta pošast u naš narod – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, to su sve pošasti ovog vremena protiv kojeg se mora boriti i zato smatra da je Asocijacija važna i da daleko više treba da ima aktivnosti.

Narod koji ne poštuje svoju prošlost ne zavređuje da se održi kao kolektiv

Narod koji ne poštuje svoju istoriju i svoje lidere iz prošlosti apsolutno ne zavređuje da se održi kao kolektiv, rekao je danas na Palama predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik, koji je na Palama svečano otvorio renovirani Mali dom, sjedište Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”, istakao je da je otvaranje ovog doma doprinos tome, te napomenuo da su prvi počeci, odluke i prve ideje bile u toj zgradi, gdje je bilo ratno Predsjedništvo i komanda.

“Nismo dozvolili da ovo vrijeme uzme pod svoje već smo rehabilitovali, opremili i krenuli sa jednim važnim poslom, a to je da prikupimo svu arhivu vezano za te dane”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Asocijacije.

Prema njegovim riječima, bez obzira koliko postojalo institucija koje se bave time, ukoliko to nije ljubav pojedinaca, veoma je teško da se očuva sjećanje na te događaje.

Dodik je rekao da je potrebno da se unese više discipline u ponašanje prema prošlosti i događajima iz prošlosti.

“Drago mi je što danas sa svojim saborcima mogu da vidim ove eksponate i na listi prvih poslanika ja se nalazim na broju 22, a tu su i imena onih koji danas nisu živi”, naveo je Dodik.

Dodik je dodao da duhu parlamentarizma koji je od prvog dana uspostavljen najviše doprinio pokojni Momčilo Krajišnik, svojim autoritetom i ličnošću.

Predsjednik Srpske Dodik rekao je da do početka iduće godine treba da bude izabrana firma koja će početi sa digitalizacijom materijala vezanog za taj period, kako bi bio prikazan posjetiocima na ekranima.

On je izrazio nadu da će do kraja iduće godine biti digitalizovan sav materijal, dokumenti i privatna arhiva iz tog vremena.

Dodik je naglasio da je tokom stvaranja Srpske bilo teško ali i slavno vrijeme i da treba odati počast svim tadašnjim rukovodiocima i predsjednicima koji su danas po kazamatima i drugim strašnim mjestima.

“Ne postoji nijedno srpsko rukovodstvo na ovim prostorima koje nije proganjano do međunarodnog ili domaćeg sudstva”, istakao je Dodik i dodao da ako neko hoće da bude predsjednik Republike Srpske mora sa računa na sudski proces u Sarajevu.

On je ponovio da se ne smije zaboraviti prošlost. “Moramo biti hrabriji u tom isticanju jer to su činjenice”, naglasio je Dodik.

Dodik je naglasio da je činjenica da postoji Republika Srpska, a da nje ne bi bilo bez rukovodstva, naroda i Vojske Republike Srpske, ali ni bez njenog predsjednika Radovana Karadžića i komandata Ratka Mladića.

“To su istorijske činjenice i to se ne može eliminisati. Ako to eliminišete i ne prihvatate da to pomenete, onda gdje su osnovi postojonja svega, odakle smo počeli, a gdje idemo”, istakao je Dodik i dodao da su stranci napravili takvu atmosferu da je to danas jeres.

U renoviranje Malog doma uloženo je 250.000 KM koje je Vlada Republike Srpske donirala Palama, uz obavezu da opština uredi objekat.

Prizemlje je ustupljeno Asocijaciji, dok će prvi i drugi sprat koristiti opština i institucije Vlade Republike Srpske koje su ostale na Palama.

U okviru svečanosti biće otvorena i izložba dokumenata, fotografija i drugih eksponata iz perioda od 1991. do 1996. godine.

Otvaranju Malog doma prisustvovali su savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, stranaka, boračkih organizacija, poslanici prvog saziva i ministri prve tri Vlade, rukovodstva grada Istočno Sarajevo, predstavnici javnog i kulturnog života, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, načelnici opština Pale Boško Jugović, Istočna Ilidža Jovan Katić.

Ostavite komentar