Dodik: Glavni cilj procesa je moja eliminacija iz političkog života

0
94

Sudija Suda BiH Mirsad Strika odgodio je današnje ročište i bez ikakvog razloga podijelio postupak čime je pokazao da je eliminacija predsjednik Republike Srpske glavni cilj procesa koji se vodi, ocijenio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Dodik je naveo da je današnje ročište odgođeno u nastojanju da se pokaže koliko je besmisleno.

“Pokazalo se još jednom da su Sud i Tužilaštvo BiH politički instruisani i pod uticajem stranaca. Bez obzira na pravne činjenice to se ništa ne uvažava u svemu tome. Ovo je čist politički proces kome ne pomažu pravne činjenice”, rekao je Dodik novinarima nakon današnjeg ročišta u Sarajevu.

Dodik je naglasio da u optužnici stoji da je optužen jer je poštovao Ustav Republike Srpske, ističući da je imao priliku i da se prvi put obrati sudiji.

“Imao sam priliku da mu kažem da je Ustav Republike Srpske usaglašen sa Ustavom BiH i da je usaglašen sa Dejtonskim mirovnim sporazumom što je sertifikat dala Veneceijanska komisija koja je pravno gledano najviši evropski organ za tumačenje prava”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da nigdje ne piše, niti je iko ikada tražio da se Ustav Republike Srpske prilagodi lažnom ili bilo kom visokom predstavniku.

“Ono što je sporno je što je neko intervenisao u zakon, a nije imao pravo na to. Tužioci koji imaju pravno obrazovanje su prihvatili tako nešto, što je evidentan dokaz o politički motivisanom procesu i načinu na koji od sebe žele da odagnaju pritiske i odgovornost, prebacijući na Sud koji bi, opet, pod pritiskom trebao da odluči o tome da li je Milorad Dodik kriv zato što je poštovao Ustav Repubike Srpske”, dodao je Dodik.

Ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću okončano je bez jasnog stava da li će biti nastavljeno 30. januara jer je Dodikova odbrana zatražila izuzeće postupajućeg sudije Mirsada Strike.

Dodik se prvi put obratio u sudnici i istakao da je riječ o političkom postupku, da je poštovao Ustav Republike Srpske, Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

“Ovo je silovanje prava i inkvizicija”, ocijenio je Dodik.

Ostavite komentar