Dodik imao pravo – dolazi novi ambasador SAD

0
54

Imenovan je novi američki ambasador u BiH – to je diplomata koji je veliki broj godina službovao u regionu zapadnog Balkana, između ostalog i u Crnoj Gori u kojoj je obavljao odgovornu funckciju u ambasadi u Podgorici, piše zurnal.me.

Ambasador Daglas Džouns se trenutno nalazi u svojoj zemlji na pripremama za preuzimanje nove funkcije, što znači da trenutni ambasador u BiH, Majkl Marfi broji posljednje ambasadorske dane u Sarajevu, navodi zurnal.me.

Daglas D. DŽouns je preuzeo svoje dužnosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021.

On nadgleda evropsku bezbjednost, uključujući NATO, OEBS i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku bezbjednost. DŽouns je nedavno služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021.

Obavljao je još dvije dužnosti kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Njegova prethodna domaća zaduženja uključuju direktora Kancelarije za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Državnom sekretarijatu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, kao i člana američke delegacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

U inostranstvu je takođe služio kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Džalalabadu u Avganistanu, i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu. Džouns ima diplome osnovnih studija sa Bovdoin koledža i magistraturu iz međunarodnih odnosa sa univerziteta Prinston.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je izjavio da je Majkl Marfi već smijenjen sa funkcije ambasadora SAD u BiHi da se ušlo u proceduru izbora novog američkog ambasadora u BiH

zurnal.me

Ostavite komentar