Dodik: Jedini način da se preživi – stvaranje kvalitetne stvarne simbioze sa Rusijom

0
61

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Ruska Federacija ima puno pravo da brani svoju slobodu, državu i narod, a da su Anglosaksonci gurnuli ЕU u sukob sa Rusijom u Ukrajini, lišavajući Еvropljane jeftinog ruskog gasa i time potkopali ekonomiju ЕU.

Dodik je odnose sa Ruskom Federacijom ocijenio odličnim i zahvalio Putinu i cijelom njegovom timu što u sadašnjim okolnostima posvećuju pažnju Republici Srpskoj.

On je istakao da bi ovi odnosi bili mnogo bolji da zapadnjaci ne pokušavaju da zaustave tu saradnju na svaki zamisliv i nezamisliv sofisticiran način.

Dodik je naveo da Rusija ne čini ništa da nanese štetu bilo kome u Republici Srpskoj, a kada se pokazalo da Rusija širi svoje prisustvo u Еvropi, uključujući Balkan, počela je demonizacija Rusije.

“Šta ima Еvropa? Postoje korumpirane političke elite koje nisu u stanju da smisle kako da prežive u takvom vremenu. Jedini način da se preživi bilo je stvaranje kvalitetne stvarne simbioze sa Rusijom, sa njenim potencijalom, na obostrano zadovoljstvo i Rusije i ЕU”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je bilo u suprotnosti sa interesima SAD, jer one nikada nisu htjele da vide ovu uniju, pa su stoga povukle ЕU na drugu stranu.

“I sad Putin kaže da smo mi prijatelji, pitao me za Republiku Srpsku u Sočiju, zna ko je Milorad Dodik. Pa, da li je to loše? Ne, to je fenomenalno, fenomenalno za nas, i ne želimo da ga izgubimo. BiH neće uvoditi sankcije Rusiji”, istakao je Dodik.

On je rekao da je odbijanje uvođenja sankcija Rusiji svrstalo Republiku Srpsku na stranu Moskve.

“Cijeli Zapad na to gleda sa neprijateljstvom”, izjavio je Dodik za televiziju “Rusija 24”.

On je naveo da Zapad želi da sakrije činjenicu da su im sankcije propale i da nisu imale efekta.

“Nisu srušili Rusiju. Nisu srušili Putina. Nisu izazvali demonstracije. Ispostavilo se upravo suprotno – rast ruske privrede, fleksibilnost u preorijentaciji na druga tržišta. Uostalom, Putin je na izborima na kojima je učestvovao dobio najveći procenat glasova nego ikada ranije”, naveo j Dodik.

Prema njegovim riječima, to je rezultat njihovih sankcija, a ne možete reći da je Rusija pala.

“A pošto tamo ne ide, onda treba da nađu način da ovdje pokažu svoju ogromnu snagu – a Amerika je ima – i stvore nasilje u Republici Srpskoj nad nama, koji ne razmišljamo isto kao oni”, istakao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da su sada veze između ruskog i srpskog naroda i država mnogo jače i trajnije od ovog istorijskog trenutka.

On je dodao da mu se ne sviđa što ljudi umiru, jer su u značajnom broju i sa jedne i sa druge strane predstavnici slovenskog naroda.

“Ali geopolitička situacija i objašnjenje za ono što je Rusija uradila je na strani Rusije. Ona ima puno pravo da brani svoju slobodu, svoju državu i narod”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da su Anglosaksonci iz svojih potreba gurnuli ЕU u sukob sa Ruskom Federacijom u Ukrajini.

“Ne može se objasniti kako je jedna od najslabijih vlada Njemačke, koja je koristila jeftinu energiju iz Rusije, izgradila tako skupe sjeverne tokove jedan i dva, od kojih je zavisila njemačka konkurentnost u cijelom svijetu, pristala da postane podanik SAD i da se odrekne beneficija zarad američkih interesa”, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da Njemačka sada kupuje američki gas po višestruko višoj cijeni i da je epilog toga da je njemačka ekonomija u recesiji.

“Prije samo četiri-pet godina niko ne bi vjerovao da će se to desiti. Ali ako ste u savezu sa Sjedinjenim Državama, imajte na umu da ćete morati da platite tu cijenu”, ukazao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpuno svjestan situacije u kojoj se nalaze i Rusija i ono što je ostalo od Ukrajine.

Ostavite komentar