Dodik: Konakovićev poziv po direktnom nalogu američkog ambasadora

0
87

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je dobio poziv predsjednika stranke Narod i red Elmedina Konakovića za sastanak u ponedjeljak, 29. januara, o “izmjenama Ustava BiH”, te istakao da Srpska to doživljava kao direktan nalog američkog ambasadora u BiH.

“On je svojim javnim istupima prije nekoliko dana upravo o tome govorio. Amerika, koja je najosjetljivija na izborni proces, ovdje se miješa u izborni proces”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da se pokušava razvaliti unutrašnji dogovor koji postoji između stranaka koje čine vlast u BiH, te da ne želi unaprijed pogađati o čemu se radi na sastanku koji je najavio Konaković.

“Čuću se telefonom da vidim kako tu stoje stvari, zašto se ovo radi, šta je prijedlog. Svi znamo da je Ustav veoma težak. Mislim da je veoma naivno očekivati da se na ovaj način sazove i da se pokuša nešto učiniti. Mi nismo spremni da izbrišemo bilo šta što je brisanje etničkog prefiksa”, istakao je Dodik.

On je naveo da je bezobrazna priča američkog ambasadora u BiH da ne važi ništa što je dogovoreno u Laktašima. “Mi to ne prihvatamo. Rekao sam i tražim od partnera da potvrde ono što smo dogorili”, istakao je Dodik.

Dodik je pozvao partnere sa BiH nivoa da se završi ono što je u Laktašima dogovoreno. “Pustite američkog ambsadora, šta on ima ovdje? Ne mogu da održe neutralnu izbornu konfiguraciju i strukturu u Americi, a onda nama ovdje drži predavanje šta mi treba ili ne treba da uradimo”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je nedavni dolazak premijera Hrvatske i Holandije u Sarajevo, kao i predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, pokazao bitnu stvar.

“Mislim da je dominantan događaj svega toga bio činjenica da hrvatski premijer Andrej Plenković nije želio da ode u Predsjedništvo BiH zato što smatra da nije legitimno da bude izabran Željko Komšić kao predstavnik hrvatskog naroda jer nema hrvatske glasove”, naveo je Dodik.

On je rekao da se do sada iz EU mogla čuti priča o tome kako treba ukinuti etničke prefikse, a da sada “postoji ponašanje jednog od premijera koji je u EU i koji kaže – morate prvo poštovati Ustav”.

“Mislim da je sada ova tema razgovora oko Ustava izmišljena da bi nekako sanirala taj gubitak koji nije mali. Niti znamo o čemu ćemo pričati, niti kako ćemo pričati. Ja mislim da je to više neki alibi koji se postavio”, dodao je Dodik.

On je naveo da postoji konkretan dogovor o kretanju kroz izborni zakon kao i o izboru članova Predsjedništva u Federaciji BiH.

“Mi smo rekli da možemo da istrpimo određene promjene i oni su se usaglasili da to bude da Republika Srpska bira Srbina ili predstavnika konstututivnih i ostalih naroda, a to omogućava da se svi mogu kandidovati, što je ključno pitanje te reforme. Tako isto u Federaciji, da se može birati Hrvat i Bošnjak i drugi konstitutivni narodi, to znači Srbi i ostali, i to je Čović predočio u svom prijedlogu”, pojasnio je Dodik.

On je naglasio da su Srbi konstututivan narod koji želi da bude prisutan u Ustavu kako je do sada bio, te da ojača to prisustvo, a ne da ga ukida.

“Bošnjaci hoće to da ukinu. Hrvati neće da ukinu. Možemo ponovo da sjednemo da se ispričamo. Mislim da je trebalo da idemo putem onog dogovora koji smo imali. Mi to i dalje poštujemo”, rekao je Dodik.

On je naveo da je dogovoreno da je potrebno usvojiti budžet BiH, kao i da je potrebno da Fiskalni savjet BiH održi sjednicu koja je u utorak i održana.

“Ali, mi smo još mnogo stvari dogovorili, i mi svi razumijemo da ili se sve realizuje ili se ništa ne realizuje. Ja hoću da sve bude relizovano”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska, ukoliko nelegalni Kristijan Šmit bilo šta nametne, odmah okreće svojim politikama, donosi svoj izborni zakon i ide dalje.

Ostavite komentar