Dodik: Lokalni izbori po novom zakonu Srpske

0
117

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se može računati da će lokalni izbori u oktobru biti održani po novom izbornom zakonu Srpske.

– Računajte da će se to desiti. Mi ćemo u ovom mjesecu usvojiti zakon i biće zabranjena primjena zakona sa nivoa BiH na teritoriji Srpske. Lokalne izborne komisije koje je birala Centralna izborna komisija BiH sada će birati Republička izborna komisija. U maju ćemo raspisati izbore, može ih raspisati i CIK, ali ih neće moći sprovesti – rekao je Dodik za Glas Srpske.

On je istakao da na nivou BiH predlažu tehničke inovacije da na svakom biračkom mjestu postoji kamera koja skenira listić i da to ide u centralnu bazu podataka u softver u kojem svako može da preinači te podatke.

– Mi smo predlagali da softver bude samo kontrola, a ne da definitivno odlučuje. Dakle, glasove prebroje birački odbori. Ako se uoči razlika u odnosu na softver, broje ponovo. Ako ponovo bude razlika, ponavljaju se izbori na tom biračkom mjestu. Zar to nije fer? – rekao je Dodik.

On je ukazao da se Srpska nalazi u izazovnom, ali istovremeno i u dobitničkom trenutku, da će sve ideje realizovati putem političkih procesa i da je niko više ne može ponižavati.

– Republika Srpska ima svoje mjesto. Ona je trenutno u priči o dejtonskoj Bosni, mada su takvu Bosnu najviše srušili zapadnjaci, jer nisu ni razmišljali da održe taj sporazum – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da ovdje neće biti rata i da ga Republika Srpska ne želi.

– Ako iko to želi to su Bošnjaci. Ali, svi treba da znaju da Srpska nije zanemarila sistem svoje odbrane i da nismo tako laka meta kako neki misle. Stalno ponavljamo da smo za političke procese i da na taj način vidimo da li možemo opstati u BiH – rekao je Dodik.

Ako ne može, ističe Dodik, Srpska će izaći.

– A kada to kažemo, oni kažu da će biti rat. Zašto rat? Republika Srpska nije vaša. Za šta biste ratovali – rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska nema namjeru ni da praćkom gađa Federaciju BiH, a ako oni nešto pokušaju u tom smislu, očekuje da međunarodne snage stanu na granicu i spriječe bilo kakav sukob.

– Ako to ne urade i ako bilo ko uđe na teritoriju Srpske, mi ćemo se braniti. Ali do toga neće doći. Zašto misle da bi mogli nešto da riješe ratom. Kakva je to zabluda? Kažu presjeći će nas kod Brčkog. Pa Brčko je zajedničko vlasništvo dva entiteta, a ne vlasništvo BiH. Neka obrate malo pažnju na tu vrstu nijansi – rekao je Dodik.

Ne smijemo da izgubimo Beograd, ali ne idem tamo kao poslušnik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne smije da izgubi Beograd, ali da tamo ne ide da bi bio poslušnik.

Dodik je ocijenio da je u Srbiji kompleksna situacija.

– Kad ovdje u Banjaluci imate slabe lidere, onda Zapad kaže Beogradu da nas ne dira. Kad je ovdje neko jak, onda Zapad preko Beograda želi da nas disciplinuje – rekao je Dodik.

On je dodao da je sada slučaj i da to nije zgodno.

– Recimo veoma je delikatan trenutak kad kažemo da je Kristijan Šmit nelegalan, a on se sastane sa /predsjednikom Srbije Aleksandrom/ Vučićem. Ali sad svi shvataju da je nelegalan. Mi ne smijemo da izgubimo Beograd, ali ja ne idem tamo da bih bio poslušnik. Kad odem tamo i vidim dobru atmosferu tražim podršku za projekte – izjavio je Dodik za Glas Srpske.

Dodik je istakao da je za Republiku Srpsku veoma važno ko je vlast u Srbiji.

– Uvažavamo onoga koga bira narod u Srbiji… – istakao je Dodik.

On je rekao da je imao razlog što je pozivao da se glasa za SNS, dodajući da se sa tom strukturom dogovorio o nizu projekata i naveo primjer mosta u Rači preko Save.

– Običaj je da takve projekte finansiraju zemlje po 50 odsto, ako se strane drugačije ne dogovore. Sa Aleksandrom Vučićem sam se dogovorio da Beograd gradi most koji košta 170 miliona evra. Rekao je “okej, mi ćemo graditi” – rekao je Dodik.

On je ukazao da Srbija finansira i 80 odsto gradnje puta do Bijeljine.

– Valjda postoji neka vrsta zahvalnosti za takve stvari u politici. Da ne pričamo sad o projektima u svih 60 opština u Srpskoj. Nama je odgovaralo da bude nastavljen kontinuitet vlasti u Srbiji – naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da mu predsjednik Srbije nije zamjerio kada je uoči izbora rekao da, iako podržava Vučića, on to nije uradio na izborima u Srpskoj 2022, već naprotiv.

– Postoji neka pogrešna percepcija o njemu u javnosti, ima on svoj stav, to nije nimalo lak sagovornik, ali nisam ni ja lak sagovornik. Neki ljudi iz SNS-a jesu dolazili za vrijeme prošlih izbora sa nekim novcem i radili ovdje neke stvari, ali ih je pokupila naša policija – rekao je Dodik.

On je dodao da je jedan od njih sad u kabinetu predsjedniksa Srbije.

– Ali to ne može da ugrozi naše odnose. I ako opet budu dolazili i rovarili, isto ćemo se ponašati. Sve vrijeme sam imao komunikaciju s njim – istakao je Dodik.

Ostavite komentar