Dodik: Moraćemo i prije nego što mislimo da razmotrimo status samostalnosti

0
53

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je neophodno da sačuvamo dejtonski pozicioniranu Republiku Srpsku, a ako nam to ne dozvole da ćemo i prije nego što se misli, morati da razmotrimo status samostalnosti.

“Ostali smo dosljedni da očuvamo poziciju za Sud za koji smatramo da je neustavan, ali nažalost on funkcioniše. Zato su smatrali da je veoma važno da uđemo u strukturu razgradnje monopola koji Sarajevo i strane ambasade imaju. Došli smo do toga da se to jasno pokaže. Taj monopol koji oni žele da zadrže vezan je za lociranje suda na prostoru Sarajeva ili Istočnog Sarajeva. Zato što niko od sudija iz Sarajeva nema potrebu da pređe i živi u Istočno Sarajevo. I zato što je to pod uticajem stranih ambasada daleko lakše nego da je u Banjaluci. S druge strane, rekli smo da se nadležnosti ne mogu miješati sa onim što je nadležnosti koje donose zakoni Republike Srpske. I nismo donijeli taj zakon, zbog nadležnosti i zbog sjedišta. Sada o njemu očigledno nećemo moći ni da razgovaramo”, poručio je Dodik, prenosi ATV.

On je istakao da se situacija u vezi s Ustavnim sudom odvija tako da ćemo ga morati odstraniti iz pravnog života, što će biti teška odluka, ali ako bude moralo tako će se uraditi.

“Generacija ovih političara ne smije da ostavi Republiku Srpsku u sastavu BiH koja je neustavno koncipirana. Da je najviše što možemo da uradimo je da prihvatimo dejtonsku pozicioniranost Republike Srpske. Ako nam to ne daju, ako to ne može, onda može da se borimo za status samostalnosti. Mislim da ćemo prije nego što iko misli ovdje morati da to razmotrimo. Odluku koju hoće da gurnu u Savjet bezbjednosti UN-a vezano za genocid dovešće nas u poziciju da se moramo o tome izjašnjavati. Ne da bi branili zločin, nego status. Ako se usvoji ta odluka, osporavaće naše političko postojanje, a to i hoće. Amerika i Britanija. Zato je važno da krenemo u otpor koji mora da bude snažan. Nakon toga, pojaviće se zahtjevi, a onda će na nekim međunarodnim tijelima koje kontroliše Amerika, zahtjevi za reparaciju. Republika Srpska će izgubiti mogućnost za svoj razvoj. To su stvari koje ja vidim i veoma su opasne. Zato smatram da je ovo prvi korak”, rekao je Dodik i poručio:

“Mogu li oni da spriječe naš proces samostalnosti? Ne mogu? Da li će nam biti lako? Neće. Imamo li prijatelje? Ja vam garantujem da imamo. Hoće li nam moći pomoći u svemu? Neće, ali u nečemu hoće. Mislim da zbog ovakvog podaničkog ponašanja muslimana i mišljenja da smo naivne budale, da putem sudija ustavnog suda i visokog predstavnika modeliraju politički sistem na štetu Srba, da ćemo mi to tolerisati? Mislim da debelo griješe. Greška koja će ih koštati BiH”, kaže Dodik.

On je u obraćanju poslanicima poručio da ako neko nije spreman da bude dio ekipe, da mu ne zamjera.

“Guraću ovo i ako budem sam jer sam uvjeren da je to ispravno. Potpuno sam uvjeren da Republika Srpska zaslužuje žrtvu. Njima na zapadu to nije pojmljivo, oni ne razumiju šta se dešava. Iz sarajevskih kuloara mi je danas došla tvrdnja da su predstavnici američke ambasade zajedno sa nekim Bošnjacima rekli da su spremni da idu na Milorada Dodika i da su spremni da pucaju. I ja sam spreman da pucam. Ne vidim razloga zašto bih ja bio hapšen, pritvaran.. Ali to je stari manir imperijalista. Ne mislim da sam nezamjenjiv i ne mislim da sam Republika Srpska. Ali su me istorijske okolnosti stavile na mjesto na kojem ne mogu drugačije da se ponašam”, rekao je Dodik.

Ostavite komentar