Dodik: Najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite – još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH

0
82

Iznenadio sam se informacijom da je sarajevski intelektualni krug odlučio da prekine zavjet ćutanja, da su smogli snage da organizuju konvenciju “koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i vanjskopolitičkim akterima”, istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik na Iksu.

Naveo je da pozdravlja najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti, kaže Dodik, “još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH”.

– Znači poručiće da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od strane nelegitimnih pojedinaca, neustavnog djelovanja, urušavanja sistema odlučivanja. Založiće se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Pohvalno. Ili neće biti ništa od toga. Sigurno neće biti ništa od toga. Druželjubiv sam čovjek, volim kada se ljudi okupljaju, debatuju, razmjenjuju misli. Pozdravljam najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH. “Bosna je naša – bosanska”, najavljuju intelektualci – napisao je Dodik komentarišući najavljenu konvenciju u Sarajevu pod nazivom “Bosna je naša – Bosanska”.

Dodaje da sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a boga mi ni bošnjačka, već ostalih.

– Ništa Srbi, ništa Hrvati, a boga mi ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci. Ako je vjerovati Ustavu, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci. Sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a boga mi ni bošnjačka, već ostalih. Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kafa u nekim kafićima centralne BiH, ali Bosna i Hercegovina može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Čisto da znate, da se ne mučite da promišljate. Ali dobro je da ste skinuli masku. Dobro je da ste javno rekli ono što 30 godina mislite, da je BiH samo bošnjačka i da su Srbi i Hrvati za vas strano tijelo. Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno – poručio je Dodik.

Ostavite komentar