Dodik: Napad u Dobrovoljačkoj pokazao svijetu na šta su sve muslimani spremni da bi ostvarili san o unitarnoj BiH

0
71

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je stradanje nedužnih vojnika i civila u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu jedan u nizu kukavičkih zločina koje su počinili muslimani, a koji je tada veoma jasno pokazao ne samo Srbima i Hrvatima u BiH, već cijelom svijetu da je tadašnje muslimansko rukovodstvo bilo na na sve spremni samo da ostvare svoj san o stvaranju muslimanske BiH u srcu Evrope.

– Zločin nad nevinim golobradim mladićima, pripadnicima JNA, vojnicima i civilima, među kojima su bili Srbi, Hrvati, muslimani i Albanci, bio je zločin protiv mira i uvod u građanski rat, ali i zločin protiv mladosti koji je pokazao svu bestijalnost i okrutnost tadašnjih mislimanskih lidera Alije Izetbegovića i Ejupa Ganića, kao i njihovih paravojnih formacija, koje su činili dojučerašnjih kriminalci koje su pustili iz zatvora da ubijaju nevine ljude po ulicama Sarajeva – istakao je Dodik za Srnu povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

On je rekao da su zločin u Dobrovoljačkoj, presretanje i paljenje vojnih vozila na Skenderiji, napad na Dom JNA i sve tadašnje kasarne u Sarajevu, kao i brutalno strijeljanje zarobljenih vojnika JNA u Velikom parku, te ubistvo srpskog svata na Baščaršiji i napad na kolonu JNA u Tuzli zločini nad nevinim žrtvama i dokazi da je tadašnje muslimansko rukovodstvo, bez imalo ljudskosti, namjerno izazivalo ratni sukob u BiH da bi ostvarili svoje političke ciljeve.

Predsjednik Srpske je naglasio da je još tužnije i poraznije da nijedan od tih zločina nije dobio sudski epilog, što potvrđuje da neustavne i nelegalne pravosudne institucije od samog svog osnivanja nametanjem od visokog predstavnika, predstavljaju instrument bošnjačke i politike međunarodne zajednice usmjeren protiv Srba u BiH.

Dodik je istakao da su nevini ljudi u Dobrovoljačkoj ulici ubijeni ponovo kada je istraga u ovom, kao i u nizu drugih predmeta zataškana iako je očigledna odgovornost muslimanskog političkog i policijskog rukovodstva, podsjetivši na sramni potez tadašnjeg stranog tužioca Džuda Romana, koji je 2012. godine, mjesec dana prije odlaska sa dužnosti, donio odluku da obustavi istragu protiv 14 lica osumnjičenih za ovaj zločin.

Nakon toga, rekao je Dodik, Tužilaštvo BiH formiralo je predmet za koji je tužilačka komisija trebala da procijeni na koji način će biti riješen i jedan od tadašnjih tužilaca Sena Uzunović bila je glavni inicijator da se ovaj predmet blokira i ne podigne optužnica jer, kako je ona to procijenila, ubistvo i paljenje tijela vojnika JNA i civila na sarajevskom asfaltu nije ratni zločin.

Prema njegovim riječima, strani tužioci su započeli izvršenje zadataka zbog kojeg su došli u BiH i jednim potpisom na papiru skinuli svu ljagu i odgovornost muslimanskog rukovodstva i muslimanskih zločinaca za ubistvo u Doborovoljačkoj ulici i otpočinjanje građanskog rata u BiH, a muslimanski tužioci su na osnovu nekog prava koje je samo njima znano stavili tačku.

– Kako tada, tako i danas. Isti je odnos muslimanskih političara i predstavnika međunarodne zajednice prema srpskim žrtvama. I ne samo da nema pravde za ove nevine žrtve, već ovi zločini ne postoje ni za muslimansko političko rukovodstvo, ni za nakaradno pravosuđe, ni za međunarodnu zajednicu. Bol majki ovih stradalnika nije bol, njihova suza nije suza. Neće nijedan stranac, niti politički predstavnik muslimana doći i pokloniti se srpskim žrtvama. Za njih srpske žrtve ne postoje – istakao je Dodik.

On je rekao da se zato Republika Srpska svih ovih godina bori da razobliči sve laži muslimana o navodnoj srpskoj agresiji, navodnoj opsadi Sarajeva, o tome kako su samo oni žrtve rata.

– Zna se ko je započeo rat u BiH, zna se ko je rekao da će žrtvavovati mir, zna se odgovornost i Alije Izetbegovića, i Ejupa Ganića i Šefika Džaferovića, i Nasera Orića i niza drugih, znamo sve imenom i prezimenom, postoje predmeti u pravosudnim institucijama, ali ne, oni nisu krivi, krivi smo samo mi Srbi. Ni to im nije dovoljno, pa sada ponovo, 29 godina nakon zločina u Srebrenici, nastavljaju sa svojim prljavim i ogavnim nasrtajima na Republiku Srpsku i srpski narod. Hoće da nas obilježe za sva vremena, i nas i naše pretke i naše potomke da smo još i ‘genocidni’, hoće da nam ukinu Republiku Srpsku i ostvare svoj san o muslimanskoj BiH – rekao je Dodik.

On je rekao da nije žalosno i tragično bilo bi smiješno da Njemačka koja je počinila genocid danas piše rezoluciju da je srpski narod genocidan, narod koji je najveći stradalnik 20. vijeka, koji se borio protiv njemačkog fašizma i koji je donio slobodu i Hrvatima i muslimanima u Drugom svjetskom ratu.

– Ne pere se ljaga sa svog imena, prebacujući je na druge. Istina je samo jedna, a srpski narod je uvijek bio na strani istine i pravde, i tako će i ostati. Doći će dan kada će sve izaći na vidjelo – zaključio je Dodik.

Ostavite komentar