Dodik: Ne očekujem nikakav pomak u razgovorima sa “trojkom”

0
161

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da do marta ne očekuje nikakav pomak u razgovorima sa “trojkom”, čiji stav nije nimalo promijenjen od Alije Izetbegovića.

– Mislim da se ništa neće desiti do marta. Mi predlažemo pristup koji kaže sva preostala pitanja iz 14 prioriteta na sto, kad se svi riješe, onda je sve riješeno – rekao je Dodik za Srnu.

Na pitanje kako razgovarati sa “trojkom” koja ne poštuje stavove iz Srpske, Dodik je istakao da su to konvertiti koji se ponašaju jednako kroz istoriju i da tako sada radi i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković.

– Taj stav nimalo nije promjenjen od Alije Izetbegovića – dajte Dejtonski sporazum neka bude to na početku, a onda ćemo svim silama učiniti sve u decenijama koje dolaze da devastiramo Srpsku. Ta politika, naravno, ne može da prođe – naveo je Dodik.

On je podsjetio da je u junu ili julu bilo dogovoreno da se nakon pauze od mjesec dana sjedne i dogovori o dva-tri zakona i neke politike, a u septembru da se radi na Ustavnom sudu, ali kad je došao septembar sve su učinili da to devastiraju da se izvuku.

– Sada imaju hrabre izjave kako neće dok se ne uđe u EU, dok EU smatra da ne možete ući u pregovore ako ne riješite pitanje Ustavnog suda – rekao je Dodik i dodao da na bazi tih podmetanja i laži oni stalno pokušavaju da naprave neki svoj kao kvalitetan pristup.

Prema njegovim riječima, Konaković i njegova družina su “obična grupa foliranata koji se busaju u prsa po Sarajevu, likuju kada tužilaštvo podigne optužnicu protiv Dodika, smatrajući `gotov je Izetbegović, sad ćemo se riješiti i Dodika, a sa Čovićem ćemo lako`”.

– To je njihovo junačenje po sarajevskim sećijama. Da imate ozbiljne sagovornike, rekli bi “pa čekaj, nije nama u interesu da se na ovaj način ruši ustavni poredak”. Kad hoćete da na taj način bude urušen ustavni poredak, zašto smatrate da BiH treba da opstane. Vi najviše radite protiv toga, mislite da je jedino ispravno ono što je vama kao političkoj eliti i muslimanima u cjelini korisno, taman kršili ustav i zakon – dodao je Dodik.

S druge strane, kaže Dodik, Srbe koji ne krše Ustav ni u čemu, pokušavaju da označe da su krivi za sve.

On smatra i da Konaković pokušava da omalovaži druge, a da je u suštini to učinio sa postignutim dogovorom na sastanku u Sarajevu kojim je rukovodio HDZ, a na kojem su jasno navedeni prioriteti.

– Tamo piše da moramo da riješimo pitanje Izbornog zakona, Ustavnog suda i stranih sudija. Oni to minimiziraju pričom – Pa da se riješi, nije rečeno da odu. Pa šta je drugo da se riješi nego da odu – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da Konaković “ozbiljno laže” na diplomatskim skupovima, gdje se pohvalio da nema muslimanske strane kao negativne, već da je takva Republika Srpska, a kao ministar inostranih poslova morao bi da uvažava i stavove drugih, a ne samo da promiče svoje politike.

On je istakao da se takvo ponašanje uopšte ne razlikuje od ranije prakse, te dodao da je potpuno propalo Predsjedništvo BiH, koje više nema zajedničkih stavova, te da je najbolji znak razbijene BiH razbijena spoljna politika.

Dodik je podsjetio da oni imaju neke svoje ambasadore koji se priključuju sankcijama protiv Rusije, te napomenuo da ih BiH zvanično nije uvela i da Ruska Federacija nije stavila BiH na listu neprijateljskih zemalja već ima privilegije vezano za gas i neke druge stvari, a najveću korist od toga ima muslimanska strana.

On je naglasio da je hvalospjev iz Federacije BiH da će oni dobijati pare, a Srpska neće, samo dokaz da BiH ne može opstati.

– Srpska je za Dejtonski sporazum, ali nije za ovakvu BiH koju su nametnuli lažnim odlukama visokih predstavnika i Ustavnog suda. Ta BiH mora da ponovo bude predmet dogovora, a ako neće onda će napraviti atmosferu u kojoj će se BiH dodatno raspasti – zaključio je Dodik.

Ostavite komentar