Dodik: Nedopustivo uplitanje u zakonodavstvo u BiH

0
69

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Sarajevu da je u BiH potrebno više uvažavanja i da je nedopustivo bilo čije uplitanje u zakonodavstvo u BiH.

– Onda je sve tu nakardno. Ne može se naraviti priča o zajedničkoj državi na bazi ignorisnja jednih, drugih, trećih ili prihvatnja podaništva, koje je ovdje nesumnjivo ogromno. Nakon današnjeg sastanka, mislim da smo dalje u vezi sa pitanjem Suda BiH nego što smo bili prije tri mjeseca – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

On je naveo da nijedna presuda Suda BiH, sa stanovišta prava, nije održiva i da je nemoguće u pravnoj praksi da i prvo i drugo odjeljenje Suda BiH bude formirano na istom mjestu, piše RTRS.

– U BiH odavno nema ni “p” od prava i svako ko pokušava da priča nešto o pravu u BiH apsolutno je smiješan. U BiH treba više uvažavanja – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da na današnjem sastanku nije postignut dogovor o zakonu o Sudu BiH i da je donekle usaglašen zakon o sprečavanju pranju novca i terorističkih aktivnosti.

– Ostao je problem sjedišta Apelacionog odjeljenja. Danas smo čuli da bošnjačka strana nije ni za Apelaciono odjeljenje, već za neki oblik suda, što znači da se nismo dogovorili. Mi smatramo da sjedište Apelacionog odjeljenja treba da bude u Banjaluci, partneri iz FBiH da bi trebalo da bude na nekoj drugoj lokaciji u Republici Srpskoj – rekao je Dodik, dodavši da sastanak nije dao rezultat.

On je rekao da su pomenuta dva zakona razmatrana “u paketu”, ali da se nisu usaglasili i da zato nije postignut dogovor.

Odluke o Srpskoj donose njene institucije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Sarajevu da će o svemu onome što pripada Srpskoj političke odluke biti donošene u Srpskoj, na nivou njenih institucija, a neće ih donositi neko drugi.

Pojašnjavajući zašto srpska strana insistira da apelaciono odjeljenje Suda BiH bude smješteno u Banjaluci, Dodik je rekao na konferenciji za novinare da zvaničnici Republike Srpske smatraju da treba odvojiti prvostepeni i drugostepeni postupak i da treba obezbijediti nezavisnost tog procesa.

Odgovarajući na pitanje zašto političkom Sarajevu smeta Banjaluka, Dodik je rekao da u političkom Sarajevu nisu saglasni sa tim da se neki zatvorenici voze iz Sarajeva u Banjaluku, ali im nije smetalo kada su osumnjičena lica dovožena iz Banjaluke u Sarajevo.

“To je argument koji nema nikakve veze. Ali, mislim da je ta priča više na nekom operativno-strateško-političkom nivou”, smatra Dodik.

On je rekao da poštuje kolege iz bošnjačke političke strukture, ali da isto tako treba poštovati i procedure za donošenje zakona iz domena 14 prioriteta EU, jednako kao i donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH i visokom predstavniku u BiH.

“Mi danas imamo jasan stav. Naš pristup je – dajte nam svojih 14 stavova, pa ćemo ići dalje. A što se tiče pregovaračkog statusa sa EU, mislim da od toga za sada nema ništa i da je to lažna priča, jer Brisel više interesuje Ukrajina nego Balkan ili BiH, jer nas smatraju manje dostojnim, pa žele da nas drže na nekom povocu”, rekao je Dodik.

Dodik je uputio apel zvaničnicima iz Brisela da više ne šalju trećerazredne službenike da pregovaraju sa zvaničnicima u BiH, nego, ako zaista žele BiH u EU, onda taj pregovarački proces mora teći na najvišem nivou, uvažavajući Ustav BiH i nadležnosti entiteta.

Prema njegovim riječima, iako je BiH u pregovaračkom procesu i kandidatskom statusu, EU je porušila sve svoje principe, pa čak i principe Venecijanske komisije kada su govorili da “onog trenutka kada se utvrdi kandidatski status – prestaje potreba za stranim prisustvom u BiH”.

“Mislim da će se EU prije raspasti, nego što mi uđemo u nju”, ponovio je Dodik.

Kada je riječ o akcizama i PDV-u, Dodik je naveo da to treba ponovo vratiti u parlament.

“Smatramo da to treba ponovo vratiti u skupštinu, kao prijedlog SDS-a i prihvatamo da se taj zakon donese u Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Dodik, nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

Ostavite komentar