Dodik: Nezavisnost Srpske ako Šmit interveniše u vezi sa imovinom

0
48

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će, ukoliko Kristijan Šmit interveniše u vezi sa imovinom, Republika Srpska istog trenutka donijeti odluku o nezavisnosti.

“To je reakcija, nije akcija i mi bismo voljeli da on to uradi”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci poslije razgovora za mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ima ogromne količine uglja i nekih drugih ruda, te da se razgovara sa Mađarima na koji način se može obaviti eksploatacija.

“Postoji potreba i same Mađarske za nekim rudama. Imamo neka preliminarna ispitivanja mogućih nalazišta. Neke zapadne zemlje imaju satelite za geološka istraživanja i oni prije nas mogu da utvrde šta se tu nalazi i vjerovatno znaju šta imamo, te zbog toga pokušavaju da nam preko Šmita otmu imovinu”, rekao je Dodik.

Govoreći o mogućnosti da NJemačka prekine finansiranje nekoliko projekata u Republici Srpskoj, on je istakao da se ta zemlja ponaša arogantno.

“NJihova vlada najavi sankcije, a njeni privredni subjekti koji sa Srpskom imaju ugovore ponašaju se drugačije. I tu se napravila pat pozicija”, rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska ima ugovore koji su još na snazi, bez obzira na stav njemačke vlade i njihovog ministra spoljnih poslova Analene Berbok koja ima loš odnos prema Srbima, a pogotovo prema Republici Srpskoj i koja je svoj posao shvatila tako da treba da napravi što veću štetu Srbima na ovim prostorima, i u Srpskoj i u Srbiji u vezi sa Kosmetom i drugim pitanjima.

“Ona kaže `evo sankcije`, a nisu raskinuti ugovori. Tražimo da postupaju onako kako su rekli, a to je da napuste ugovor i da nas obavijeste o tome. Čak smo im rekli da ih nećemo tužiti, možda bismo mogli naplatiti značajnu štetu zato što već imamo dogovor sa Mađarskom da to preuzme čim se stvore formalni uslovi. NJemačka to sprečava u produženom lošem ponašanju prema nama i ostaje dosljedna u tom pogledu”, naglasio je Dodik.

Ostavite komentar