Dodik: Nikada ne zaboraviti herojstvo pripadnika Vojske Srpske

0
40

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da nikada ne smije biti zaboravljeno herojstvo, hrabrost, čast i odvažnost pripadnika Vojske Republike Srpske pod čijim je vođstvom odbranjena Republika Srpska, koja je formirana 9. januara, odbranjeni životi, vjekovna ognjišta i materijalna sredstva.

“Pod vođstvom Vojske Republike Srpske odbranjena je država Republika Srpska. Vojska Republike Srpske časno je branila svoj narod u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, istakao je Dodik u čestitki koju je povodom Dana Vojske Republike Srpske uputio komandantu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadiru Sretenu Miloševiću, pripadnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, kao i nekadašnjim pripadnicima Vojske Srpske.

On je naglasio da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod.

“Ona je narodna i odbrambena, a 12. maj, dan kada je formirana, jedan je od važnijih datuma u našoj istoriji. Naša dužnost je da čuvamo tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i njegujemo sjećanja na borce koji su nam donijeli slobodu i mir”, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je izrazio posebnu zahvalnost svima koji su živote i zdravlje ugradili u temelje Republike Srpske.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Ostavite komentar