Dodik: Očekujem od EU da odredi precizan datum za pregovore

0
73

Republika Srpska ostaje konstruktivan partner u svim procesima na putu BiH ka Evropskoj uniji. I ovaj put idemo s povjerenjem da će predstavnici “trojke” ostati posvećeni zajedničkom cilju u vezi s kojim postoji konsenzus svih strana, a to je evropski put, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Naveo je da je to jedini put kojim BiH može ići naprijed.

– Јasno je da optužbe koje dolaze od strane SDA prave problem “trojki”, ali interes svih stranaka trebalo bi da bude na reformama koje će je učiniti funkcionalnijom i stabilnijom – istakao je Dodik.

Naveo je da su dijalog i dogovor osnova za tu stabilnost i funkcionalnost, a to je ono što je SDA godinama pokušavala da zaobiđe.

– Nismo naivni da mislimo da i predstavnici “trojke” ne bi pokušali nešto slično, ali jasno je da nemaju kapacitet za tako nešto, te da su u tom kontekstu svjesniji da ne mogu više proći priče o dominaciji Bošnjaka nad druga dva konstitutivna naroda i to se vidi u njihovoj spremnosti na razgovor – izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da je svoje prave namjere SDA pokazala najavljenim blokadama.

– Ali to nas neće spriječiti da i dalje aktivno radimo i učinimo sve da se potrebne reforme sprovedu. Izjave Bakira Izetbegovića pokazuju njegov očaj, jer je dotakao dno. Nazivati kriminalca Mehmedagića patriotom može samo ili zabludnjeli čovjek, ili onaj koji je u velikom strahu od toga šta bi se sve moglo otkriti u narednom periodu. Taj patriota, kako ga naziva Izetbegović, radio je po njegovom nalogu – naveo je predsjednik Srpske.

Kaže da su od zajedničkih institucija napravili SDA institucije i svojim opasnim djelovanjem rasturali su BiH, a za sve to imali su podršku stranaca.

– Sada su ovdje neki novi ljudi, koji su bili dio tih struktura, i kod njih primjećujemo izjave koje su na tragu vremena kada se SDA za sve pitala, ali oni nemaju taj kapacitet niti mogu ići toliko daleko ni uz podršku stranaca, jer SNSD je pobjedom na prošlim izborima obezbijedio da glas Srpske bude nezaobilazan. Želimo da se dogovaramo i uradićemo to, ali na ovom prostoru Bošnjaci nikada neće dominirati i sporvoditi svoj plan. Tu im neće pomoći ni Amerika, ni Britanija, ni Njemačka, kao ni pravi, a ni lažni predstavnici stranog faktora. I ne zato što to kažem ja, nego zato što tako piše u Ustavu i u svim dokumentima na kojima se BiH održava i na kojima počiva pravo – naveo je Dodik.

Dodik podsjeća da se februar približava, te dodaje da je posljednji sastanak dao dovoljno prostora za optimizam.

– Republika Srpska će ostati pri svojim stavovima, a nadamo se da “trojku” neće obeshrabriti optužbe iz SDA. BiH je bila predugo zarobljena i zaglavljena zbog njihovog opasnog djelovanja i predstavnici Bošnjaka mogli su da nauče nešto iz toga – rekao je Dodik.

Poručo je da je lažna građanština potrošen projekat i iluzija u BiH.

– Republika Srpska želi da Federacija jednako uspješno funkcioniše, da dobiju budžet, da se stvari pokrenu, da se rade projekti i u jednom i u drugom dijelu, da sarađujemo i da se poštujemo. Želim da vjerujem da je uspješna saradnja zasnovana na uzajamnom poštovanju moguća i da će napor koji pokazuju svi predstavnici stranaka na vlasti prepoznati i EU. Učinjeno je dosta toga i Evropa će ovaj put svojim odlukama pokazati da li je ozbiljna prema BiH. Očekujem od EU da odredi precizan datum za pregovore i učini proces kredibilnim. Sve drugo bi ojačalo nepovjerenje – zaključio je Dodik.

Ostavite komentar