Dodik od Amerikanaca kupio nezavisnost Republike Srpske

0
174

Gostujući u programu Radija BIR, novinar Agencije Patria Rasim Belko se osvrnuo na nedavne izjave Milorada Dodika o vođenju procesa, biranju reprezentacije iz bošnjačkog dijela, najavu secesije, priželjkivanju pripajanja entiteta Repubike Srpske Srbiji i ujedinjenja sa Crnom Gorom.

– Cijela ta priča je mnogo složenija u odnosu na ono što se vidi u javnosti. Ono što vidimo jeste  propaganda koju pružaju krajnjim korisnicima, to jeste biračima. Sve ostalo se dešava negdje iza zidova. Kada je riječ o toj, kako je nazvao “invalidnoj strukturi” i bošnjačkoj reprezentaciji koju je Dodik izabrao, njegovu namjeru je u konačnici potvrdio njegov partner Milan Petković koji je neku noć rekao da oni nisu mogli da se izbore sa SDA ni po jednim pitanju, te da im je tu Trojka mnogo prihvatljivija, što dovoljno govori o cijeloj toj strukturi sadašnje vlasti – rekao je Belko.

Istakao je da Milorad Dodik ne vodi samo političke, nego i sudske procese, gdje umjesto Tužilaštva BiH diktira tempo njegovog pravosudnog procesa, dok je u kontinuiranoj medijskoj svađi sa ambasadorom SAD-a, Majklom Marfijem.

Medijska svađa Dodika i Amerikanaca je “šarena laža”

– Iako cijela ta priča negdje djeluje kao svađa, stvarni dogovor ostaje izvan očiju javnosti. Nedavno mi je Nebojša Vukanović rekao da postoji ozbiljna informacija da je Dodik sa Amerikancima dogovorio priču o iskopavanju litija na Majevici koja bi njemu trebala otvoriti prostor za secesionizam, odnosno za podjelu Bosne i Hercegovine. Ako je Vukanovićeva informacija tačna, to je mjera cijene da Dodik isporuči milijarde dolara američkoj kompaniji koja se navodno krije iza nekih ljudi koji su u našoj blizini – rekao je Belko.

Ocijenio je da bi to značilo da američki ambasador otvara prostor Dodiku, unatoč svim pričama i stavovima iskazanim u medijima.

– Vidimo da Dodik već dvije decenije radi šta i kako hoće, blokira institucije, ide Putinu na noge, podržava rusku agresiju na Ukrajinu, a nema nekih ozbiljnih sankcija. Ta crna lista je postala jedan oblik “šarene laže” nama koji vjerujemo u tu zapadnu pomoć ovoj državi, a od nje nema ništa. Blokiraju im neke servere ili tako nešto, od čega nema nešto konkretno. Oni se prebace na srpsku ili rusku opciju, pa nastave djelovati. Sve to sluti da je u pozadini igra sa milijardama koje zapad voli uzimati iz malih zemalja kakva je Bosna i Hercegovina, gdje često podržava ljude poput Dodika – istakao je Belko.

Tokom razgovora je podsjetio na sličan plan sa iskopavanjem litija koji je kompanija Rio Tinto planirala u Srbiji.

– Ne znam gdje će to završiti, a nadam se da će se građani podići i oduprijeti se, onako kako je to učinila Srbija sličnom planu kompanije Rio Tinto, s obzirom da litij ugrožava život čovjeka i cijelu njegovu okolinu. Nadam se da neće uspjeti plan da Dodik prirodnim bogatstvom Bosne i Hercegovine plati nezavisnost Republike Srpske – rekao je Belko.

Ostavite komentar