Dodik: Odgovor američke Ambasade Vučiću nije ni za osnovnu školu

0
52

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je odgovor američke Ambasade u BiH, sa pominjanjem pomoćnika državnog sekretara DŽejmsa O`Brajena, “najbolji odgovor” na ono što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upitao ovo diplomatsko predstavništvo, ocijenjujući da to nije ni za osnovnu školu.

On je istakao da je Republika Srpska potpisala Dejtonski sporazum, a da o O`Brajenu tu ništa ne piše.

“On je samo jedan činovnik koji je ovde pokušao da nametne političku floskulu. Ali, ako se držite prava i vladavine prava za šta se zalažemo, onda morate da jasno iščitate i milion puta smo na to ukazivali”, rekao je Dodik novinarima.

On je ukazao na snagu onoga što je sam Vučić rekao da je rečeno da je BiH sastavljena na dva entiteta.

“Treba dodati još nekoliko stvari, a prvo je da je u pripremnim sastancima za Dajtonski sporazum održana Ženevska i NJujorška konferencija i da se na toj konferenciji podijelila teritorija BiH i da je 49 odsto teritorije pripalo Republici Srpskoj”, naveo je Dodik.

On je napomenuo i da su utvrđeni osnovni principi koji su uneseni zajedno sa odredbama američkog Ustava u sam Ustav BiH, pa je tamo jedna odredaba iz američkog najvišeg pravnog akta koja je potpuno prepisana.

“Sve ono što nije izrično dato ovim Ustavom pripada entitetima. Ali, oni to ne čitaju. Oni čitaju neku drugu priču o međunarodnom kontinuitetu BiH, ali ona ranije ne postoji. Postoji BiH iz Dejtona”, naglasio je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, od tada kada je riječ o BiH ne može Dejtonski sporazum da se mijenja Sporazumom o sukcesiji, odnosno ne može sporazum o sukcesiji zemalja da mijenja međunarodni sporazum.

“A da je to moglo da se uradi, onda je trebalo da bude navedeno u Dejtonskom sporazumu. Znači, njujorški i ženevski papiri su utvrdili osnovne temelje BiH i rekle da teritorije pripadaju entitetima, da su entiteti suvereni, da imaju svoje vlade, da imaju svoje parlamente, svoje teritorije i da suvereni upravljaju”, ukazao je Dodik.

Da je to tako, kaže Dodik, najbolje govori činjenica da su u ranom periodu kada je sva imovina bila državna i društvena, procese privatizacije sprovodili entiteti.

On je ukazao da su čak i u odlukama tadašnjih međunarodnih foruma, entiteti utvrđeni kao nosioci vlasti.

“I sad odjednom pokušavaju da se razgradi Republika Srpska, sada su smislili tu priču o imovini. Oni sada malo šute o tome, čekaju dobar priliku da ponovo nešto naprave”, upozorio je Dodik.

On je napomenuo da ambasador SAD u BiH Majkl Marfi ne može da shvati logiku.

“Kada bih morao definitivno da kažem, onda ću reći sljedeće – da je njihov odgovor iz Ambasade sa pominjanjem O`Brajena, najbolji odgovor na ono što je Vučić pitao. To nije ni za osnovnu školu. On zaista misli da smo mi ovde kreteni, ljudi niže vrijednosti. On zaista misli da smo mi ovde nešto ko ne zna ništa. I on misli da ima dovoljno sile iza sebe i da može nešto da sprovede”, istakao je Dodik i poručio ambasadoru da ne može uraditi ono što je naumio.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas predstavnike američke Ambasade u Sarajevu na osnovu čega i kog akta su zaključili da imovina u BiH pripada centralnim vlastima, a ne entitetima i zbog čega su, između ostalog, učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH.

Navodeći da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta, Vučić je ukazao na to da je tačkom tri Ustava BiH – Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma predviđeno da sve funkcije ovlaštenja koja nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima.

Ostavite komentar