Dodik: Partije “trojke” glavni krivci za neuspjeh BiH na evropskom putu

0
66

Partije iz Federacije BiH okupljene oko “trojke” glavni su krivci za neuspjeh BiH na evropskom putu, izjavio je danas predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je istakao da ne važi sve što je na sastanku sa “trojkom” dogovoreno ili se mislilo da je tako, te da se postavlja pitanje šta znači evropski put BiH, kao i da je priča o ovome stalno iznuđivanje.

“To najbolje pokazuju radne grupe gdje je sve vraćeno na određene pozicije, između ostalog, i o pitanju Suda BiH koji nema ustavnu poziciju. Iz Republike Srpske osporavamo sve što nema ustavnu poziciju”, rekao je novinarima Dodik i dodao da je Republika Srpska htjela da bude načinjen pomak zbog evropskog puta BiH.

Prema njegovim riječima, govori se o usvajanju zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a odvajanjima na osnovno i apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrđuje se da sve što je do sada bilo presuđeno nije imalo osnova i bilo je nezakonito i protivpravno.

On je naveo da ovakav propis već postoji u BiH, a da nije sporno ni ono što je dogovoreno.

“Međutim, rečeno je da to ide u paketu sa svim drugim zakonima. Sada je opšti pritisak da se ovo posebno usvoji, pa kao nešto smo krenuli i lažni evropejci pričaju da se gura na putu ka EU. Ništa se ne gura i BiH jednako ostaje neuspješna, a jedina sreća jeste mirna disolucija i da dva ili tri dijela krenu gdje hoće u političkom smislu”, kaže Dodik.

On je naveo da EU nije više atraktivna priča kao što je bila i svima je to jasno, a najjača ekonomija, kao što je NJemačka, gubi primat.

“U Evropi nema jakih lidera, a u BiH dolaze istrošeni lideri i pričaju istu priču. Jedna od njih jeste i ove ministrice iz NJemačke koja su primili samo muslimani, a jadikovala je da žali što je Savezna vlada NJemačke uskratila sredstva za Srpsku”, podsjetio je Dodik.

On je istakao da to nije tačno i da komericijalne firme neće da odustanu iako imaju pritisak Savezne vlade.

“Mi čekamo trenutak, a to će biti u maju, da ovo raskinemo. Viktor Orban /premijer Mađarske/ već tri puta pita za projekte u Srpskoj”, dodao je Dodik.

On je naveo da sastanak predstavnika političkih partija u Mostaru nije potvrđen, nego je samo ponuđeno da bude održan.

Mora se, ocijenio je Dodik, biti optimista 10.000 puta veći od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da bi se nešto moglo vjerovati u BiH.

“Atmosfera u BiH je zatrovana, jer smo u jednom danu imali Angelinu Ajhrost /izvršni direktor za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove/ koja kaže da je evropski standard da se domaće strukture dogovore o sjedištu apelacionog suda, a onda ambasador SAD u BiH Majkl Marfi kaže da to samo može biti Sarajevo i Bošnjaci se drže ovoga. Neće biti Sarajevo, i ako se ne uvaži ono što kažemo, dogovora nema”, rekao je Dodik.

Ostavite komentar