Dodik poručio Forti: Ne može se biti liberal i podanik Šmita u isto vrijeme

0
67

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je povodom izjave predsjednika Naše stranke Edina Forte, koji je pozvao Kristijana Šmita da “interveniše” u BiH, da se ne može biti liberal i Šmitov podanik u isto vrijeme.

“Posljednji put kada su Nijemci sebi dali za pravo da `intervenišu` na ovim prostorima, to se završilo pokoljima na Kozari, Jasenovcem, Prebilovcima i brojnim tragedijama”, istakao je Dodik.

On je ukazao da je posljednji put kada je Nijemcima oduzeto pravo da ovdje intervenišu nastala BiH kakva je jedino moguća – zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, kojima pripada jednako i nikome ne pripada najviše.

“Takva BiH podrazumijeva da se oko svega dogovorimo. Nijedan dogovor se neće jednako ili u potpunosti svidjeti Forti, /lideru HDZ-a BiH Draganu/ Čoviću ili meni, ali će bar biti rezultat demokratskog procesa naših naroda koji žive u Evropi 21. vijeka”, napisao je predsjednik Srpske na sajtu “Dodik.net”

On je istakao da se posebno iznenadio da neko ko sebe izdaje za liberala poziva na to da pojedinac, stranac, nelegalan i nelegitiman, donosi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH.

“Na kom jeziku treba da vam kažem da biste razumjeli – zakone u BiH može donositi samo Parlamentarna skupština BiH. Koliko puta da vam ponovim da biste shvatili – Šmit nije visoki predstavnik, možda je `visoko božanstvo` za bošnjačke političare”, poručio je Dodik.

On je naveo da Šmit može biti samo visoki predstavnik u Federaciji BiH, koja ga očigledno prihvata.

“Da li da vam crtam da konačno prihvatite da Šmitova želja može za vas biti zapovijest, ali za Republiku Srpsku ne znači ništa? Ili, kako je moguće da lider Forto ignoriše stavove Srba i Hrvata o temi Izbornog zakona i pokazuju da je ta lopurda Šmit njihov, muslimanski, i da izvršava njihove naloge?” upitao je Dodik.

On je naglasio da je dosta tih nadobudnih “demokrata”, “mislilaca”, “svaštara” i “sveznalica”.

“Dogovora u BiH nema zato što vi ne želite dogovor. Vi želite da vladate Srbima i Hrvatima. Vaša servilnost postaje degutantna, a vaše bježanje od odgovornosti tragično”, ukazao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da političari preuzimaju odgovornost, a politikanti čekaju da drugi odluče umjesto njih.

“Ne može se biti liberal i podanik Šmita u isto vrijeme. Liberal bi, valjda, trebalo da zna da njegove slobode prestaju tamo gdje počinju tuđe. Podanik ne zna ništa. Podanik ne vidi ništa. Nema ni viziju ni jasan pravac, jer ga putem vodi nametnuti Nijemac”, naveo je Dodiik.

On je ukazao da će izbori u Republici Srpskoj biti održani ili po važećem zakonu ili po izmijenjenom o kome se postigne dogovoro, ili po zakonu Republike Srpske koji će biti donesen.

“Po Vašem i Šmitovom neće. Šmitove fantazije nas ne zanimaju”, naveo je Dodik.

Forto je izjavio da će pozdraviti intervencije Šmita “ukoliko se politika ne može dogovoriti o izmjenama Izbornog zakona BiH”.

Šmit je pozvao parlamentarne strukture u BiH da naredne sedmice usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, jer će ih u protivnom nametnuti.

 

Ostavite komentar