Dodik: Problem zemalja regiona prilagođavanje novim okolnostima, ali moramo dati šansu ekonomiji

0
43

Problem zemalja regiona prilagođavanje novim okolnostima, ali moramo dati šansu ekonomiji, rekao je u Centralnom intervjuu na Ekonomskom forumu na Јahorini predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Istakao je da odavno ekonomija nije zavisila od politike kao što je to danas.

– Na primjer, mnoge zemlje su uvele sankcije Rusiji, i automatski su izgubili snabdijevanje jeftinim gasom. I za dvije do tri godine došlo je do pada ekonomije Njemačke i još nekih zemljalja, što je prije bilo nezamislivo. Zato bez obzira na političke trzavice i različite stavove uvijek šansu treba dati ekonomiji – poručio je Dodik.

Naglasio je da će “na kraju život će morati da nadvlada i da će morati doći ispred politike”.

– Nužda će natjerati mnoge da donose brze odluke – jasan je Dodik.

Kaže da je kompleksnost ovog regiona veoma teška i zahtjevna.

– U BiH je mnogo bolja ekonomska situacija nego polotička, koja je veoma teška. I ove godine imamo rast prihoda, domaćih proizvoda, na stepenu smo niske zaduženosti – kaže Dodik.

Kaže da je prioritetan zadatak digitalizacija.

– Naravno da imamo problema, nigdje ne teče med i mlijeko. Kod nas je vidljivo jako miješanje stranog faktora u javnim poslovima, pa čak i nametanje zakona koji utiču na cjelokupan ekonomski milje – naveo je Dodik.

Izjavio je da Republika Srpska raspolaže i onim što je poljoprivedno zemljište.

– Mi smo mogli da prehranimo cijelu Srpsku za vrijeme pandemije hranom koju proizvedemo sami. Naravno to nije dovoljno, ali i to pokazuje da imamo kapacitete na mnogim poljima – naveo je Dodik.

Ostavite komentar