Dodik: Procijenjena vrijednost rudnih bogatstava Srpske 15 milijardi evra

0
86

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da procijenjena vrijednost rudnih bogatstava Srpske na osnovu dosadašnjih istraživanja iznosi 15 milijardi evra.

On je istakao da je spoznaja stranaca da Republika raspolaže značajnim količinama magnezijuma, minerala od kojih se pravi borna kiselina, litijuma, pa čak i zlata, napravilo euforiju u vezi sa imovinom.

Dodik je ukazao da postoje mnoge opstrucije kada je riječ o istraživanju rudnih bogatstava Srpske.

– Upravo je spoznaja stranaca da Srpska na nekim lokacijama raspolaže značajnim količinama magnezujuma, minerala od kojih se pravi borna kiselina, litijuma i drugog, pa čak i zlata, napravilo euforuju koja se dešava oko imovine – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da su napadi na imovinu Srpske prvo počeli sa federalnih medija, a sada se došlo u poziciju da oni ne skrivaju namjeru da tom imovinom ovladaju.

– Na osnovu dosadašnjih istraživanja, procijenjena komercijalna vrijednost /rudnog bogatstva/ u ovom trenutku iznosi 15 milijardi evra. Mi moramo da nađemo partnere i da idemo u taj razvoj. Srpska sigurno ima potencijal. Moramo se mnogo više usmjeriti na istraživanja u različitim oblastima kako bismo znali čime dodatno raspolažemo”, rekao je Dodik.

On je istakao da su svi programi koje je u tom pogledu Srpska pravila na racionalnoj osnovi, sa željom za razvojem i podizanjem prozvodnih kapaciteta električne energije i očuvanjem niske cijene struje za naš konzum.

– Smatramo da je to jedna od važnih pretpostavki za investiranje na ovom prostoru – rekao je Dodik.

On je ukazao da je Program javnih investicija koji je usvojila Vlada Srpske baziran na realnim mogućnostima i okvirima.

– Da nije bilo zastoja iz Federacije BiH, do sada bi vjerovatno bili završeni Hidroelektrana `Buk Bijela` i sistem elektrana na Drini. Oni su to prije tri godine počeli da opstruišu bez ijednog formalno-pravnog ustavnog razloga – rekao je Dodik.

Sve što mogu da zaustave iz FBiH, kaže Dodik, oni su zaustavili, između ostalog i gasovod.

– Da danas imamo u Banjaluci gasovod, bili bi Meka za investicije. Gas je kao energent jedan od najvažnijih stvari, uz struju – rekao je Dodik i dodao da će električna energija tek postati važna i da Srpska tu ima odlične pretpostavke.

On je istakao da će potrebe za proizvodnjom električne energije na ovom prostoru, regionu i u svijetu morati da se povećaju najmanje dva do tri puta kako bi se, između ostalog, pratio razvoj automobilske industrije.

– Očekuje se da na ovim prostorima u narednih 10-15 godina 80 odsto automobila budu električni – rekao je Dodik.

(Srna)

Ostavite komentar