Dodik: Rezolucija o Srebrenici – rušenje mogućnosti da se živi u BiH

0
56

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da rezolucija o Srebrenici koja bi trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN predstavlja rušenje mogućnosti da se živi u BiH i da će sve učiniti da do svesrpskog Vaskršnjog sabora ubijedi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podrži odluke koje će tim povodom donijeti Srpska.

Dodik je rekao da će Srpska napustiti odlučivanje u BiH i Srpska će svoj status regulisati tako da samostalno nastavi dalje.

On je istakao da će Narodna skupština Srpske zasijedati 18. i 19. aprila i da će donijeti određene odluke, a biće organizovan i veliki miting u Banjaluci.

“Sve ću učiniti da do 5. maja ubijedi Vučić da podrži sve odluke koje Srpska namjerava da preduzme”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka najviših zvaničnika Srpske i Srbije.

Predsjednik Srpske je naveo da je obavijestio Vučića o situaciji da je mimo procedure pokrenuta inicijativa o rezoluciji o Srebrenici.

“Taj akt je upućen bez saglasnosti organa BiH, predstavlja samo bošnjačku stranu i direktno je upren protiv Srpske”, rekao je Dodik.

On je ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid i da je to izmišljena forma u kojoj su pokušali da satanizuju čitav srpski narod i da kroz individualne presude to prebace na kolektivnu odgovornost srpskom narodu.

Sastanku u Vili “Mir”, osim Dodika, prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

ODBAČENO STRADANJE SRBA NA PROSTORU SREBRENICE, FAVORIZUJE SE PRIČA O STRADANJU BOŠNJAKA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na prostoru Srebrenice poginulo, odnosno ubijeno 3.500 Srba i oko 4.100 Bošnjaka i da je stradanje Srba odbačeno kao takvo, a samo se favorizuje priča o stradanju Bošnjaka.

“To je spekulacija i prevara koju su još smislili da bi opravdali bombardovanje koje je NATO vršio mimo odluka Savjeta bezbjednosti i drugih nadležnih institucija”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka rukovodstava Republike Srpske i Srbije u Beogradu.

Prema njegovim riječima, sve se nastavlja u jednom slijedu ignorisanja istorijskih i činjenica na terenu i želje da se izgradi savremno društvo na budućnost.

“Ako neko pokušava uporno da kvalifikuje krivicu za jedan narod, a traži da mi živimo s njima, to je apsurdno, nema nikakvog smisla, ne vodi nikakvom pomirenju i ne može ništa da znači”, rekao je Dodik.

On je dodao da je zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je saslušao rukovodstvo Republike Srpske.

Ostavite komentar