Dodik: Šmit nije relevantan za izmjene Izbornog zakona BiH

0
56

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da Kristijan Šmit nije relevantan kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Šmit za nas nije relevantan. On nije osnova ni predmet našeg djelovanja”, rekao je Dodik upitan da prokomentariše izjavu Šmita da očekuje da će domaće snage postići dogovor o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH i da on neće morati da koristi bonska ovlaštenja.

Dodik je istakao da je političke stavove u vezi sa izmjenama Izbornog zakona iznosio i ranije.

“Javnost zna da smo mi tražili da se mandat vrati stranci, da budu zatvorene liste i drugo. To smo predlagali dok je u partnerstvu bila Stranka demokratske akcije. Oni su isto imali volju, ali ne i želju da to provedu, jer su imali naloge stranaca da se to ne desi”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

Dodik je istakao da ga Šmitove izjave ne interesuju niti bi trebalo da interesuju javnost u Srpskoj.

“On je nelegalan bez obzira koliko se trudio da pokaže da je važan”, rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu američkog predsjednika Džozefa Bajdena da bi ukidanje finansijske pomoći Ukrajini moglo dovesti do krize u zemljama Balkana, Dodik je rekao da je nevjerovatno da predsjednik Amerike do te mjere obmanjuje javnost, poručivši da neće biti rata.

“Što se tiče lokalnih snaga, niko ovdje ne pretenduje na bilo kakav ratni sukob, niti ima ko potencijala da to uradi, ali Bajden ima taj komoditet da može da slaže javnost”, rekao je Dodik.

Lideri političkih stranaka koje učestvuju u vlasti na nivou BiH na sastanku u Laktašima u četvrtak, 18. januara, postigli su značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH koji će se finalizirati tokom februara, saopšteno je iz SNSD-a koji je bio domaćin sastanka.

Na sastanku je, kako je navedeno, postignut i važan iskorak o ključnim pitanjima vezanim za evropski put BiH.

Ostavite komentar