Dodik: Spomenik jeste i treba da bude oličenje našeg odnosa prema stradalim

0
46

Godinama čekamo ovo Centralno obilježje, ali svake godine smo obilježavali stradanje, i svake godine smo to činili sa posebnim emocijama i posebnim naporima i željom da dođe ovaj trenutak – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Spomenik jeste i treba da bude oličenje našeg odnosa prema stradalim u prošlom ratu za našu slobodu a i da bude mjesto našeg okupljanja – kaže Dodik na ceremoniji u Banjaluci u okviru koje će zvaničnici Srpske i građani obići lokaciju na kojoj se gradi centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata.

Istakao je da će tražiti od MUP-a Republike Srpske da obezbijede vječitu stražu koja se mora postaviti i da bude posebna ceremonija pri predaji smjena.

Dodik je istakao da ovo treba da bude mjesto stalnih inovacija, posebno digitalne tehnologije da bi se iščitavaju imena svih stradalih.

– Ovo je monument koji će ova generacija, bez obzira na političku pripadnost, ostaviti iza sebe kao dokaz naše sposobnosti da možemo da ovo uradimo – rekao je Dodik u obraćanju.

On je naveo da su najveću cijenu dali poginuli borci, ali je naglasio da su zajedno sa Boračkom organizacijom riješe teške probleme njihovih porodica, poput stambenog zbrinjavanja.

– Ovim stavljamo prst u oko drugima, oni ne žele da gledaju, oni nas ne slušaju – rekao je Dodik i dodao da kod Srba nema porodice u kojoj nekog nema, da li stradao u ovom ili nekom prošlom ratu.

– Mi smo oni koji kažemo nećete nas ukinuti – poručio je Dodik.

On je rekao da će stubovima spomen-obilježja biti i imena Bošnjaka i Hrvata koji su bili pripadnici VRS.

Pozvao je Srbe da se okupe oko ideje koja se zove srpski nacionalni interes, navodeći kako čitav svijet propada koji je eliminisao nacionalni identite.

Napomenuo je i da će Vlada Srpske izdvojiti ozbiljan novac za Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će graditi sa Srbijom.

– To će koštati više od 100 miliona evra i to će biti monument koji će imati važno mjesto. Nemojte da vas navuku na priče da upoređujete Srebrenicu i Јasenovac, to baš oni hoće, a to je neuporedivo – rekao je Dodik.

Ostavite komentar