Dodik: Sramno je ono što radi Crna Gora

0
31

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je sramno to što Crna Gora radi kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici i da, ako bude glasala za ovaj dokument u Generalnoj skupštini UN, ne vidi zašto bi predstavnici srpskog naroda nastavili da daju legitimitet Vladi Milojka Spajića.

“To je diskvalifikacija naših odnosa i nakon toga nemoguće je prihvatiti ih i posmatrati kao do sada”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je Crna Gora bila negativna prema srpskim političkim pitanjima, a nakon priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ovo je kap u prepunoj čaši.

“Pripadnici srpskog naroda u Crnoj Gori su očajni i ne mogu da prihvate sa Crna Gora glasa za rezoluciju”, rekao je Dodik sinoć za RTS.

On je ocijenio da odustajanje od rezolocije o Jasenovcu u crnogorskoj Skupštini govori o njihovom karakteru.

Odgovarajući na pitanje da je predlaganje rezolucije o Srebrenici možda početak akcije ukidanja Republike Srpske, Dodik je rekao da su takve akcije krenule nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Samo Republika Srpska se pokazala žilovom i ova struktura političar ipak je učinila da se značajno sačuva Republika Srpska, osim jednog perioda, kada je /biši lider PDP-a Mladen/ Ivanić predao pet najvažnijih ovlaštenja Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On je rekao da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić lažno predstavljaju u NJujorku i da su tamo otišli bez odluke Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo da Republika Srpska nikada neće pristati da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odlučuje prostom većinom glasova.

“Sad EU nama gura princip u kome kaže da se do kraja 2026. godine odustane od bilo kakvog veta i da se kao civilizacijski i demokratski odlučuje većinom glasova. Nećemo pristati i ne bi nikad ne trebali pristati bez obzira na možda promjenjene okolnosti”, istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan na sastancima sa Predsjedništvom BiH, dok je on bio član, uvijek govorio da ne računaju na Zapad i da pristaje na sve što se u BiH dogovore.

“Dogovorite se, nemojte da vam oni nameću rješenje. Ali mi se ne možemo dogovoriti, jer muslimani hoće da se nameću rješenja sa Zapadom. A Zapad ima svoje obračune sa Srbima, to je istorijski već poznato”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da su muslimani poslušni i da će uraditi sve što od njih traže Amerikanci.

“Mi nismo. Mi smo svi pod sankcijama pa nemamo ni potrebe da sarađujemo sa njima”, dodao je Dodik.

Nećemo dizati revoluciju, ali osjetiće naše odlučivanje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je namjera zvaničnika Srpske da sutra zajedno na trgu u Srebrenici gledaju sjednicu Generalne skupštine UN i na taj način podrže predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji će se u NJujorku boriti protiv antisrpske rezolucije o Srebrenici.

Dodik je naveo da će Vlada Srpske na dan održavanja sjednice Generalne skupštine UN zasjedati u Srebrenici i poručiti da je ta rezolucija za Republiku Srpsku neprihvatljiva i neprovodiva.

Predsjednik Srpske je istakao da će Vlada napraviti razvojni program za Srebrenicu, te poslati poruku da se desio zločin i nad Srbima i nad muslimanima, kao i da je najprimarnije očuvati mir.

“Primarno nam je da očuvamo mir, imamo dosta mehanizama da to učinimo”, rekao je Dodik sinoć za RTS.

Dodik je poručio da Republika Srpske nije ni ekonomski ni politički jaka, ali da ima karakter i da će redefinisati svoj odnos prema NJemačkoj koja je sponzor antisrpske rezolucije i svim ostalim.

Predsjednik Srpske istakao da je teško ili nemoguće živjeti u BiH i dodao da se rezolucija o Srebrenici gura da bi se muslimani imali na što pozivati.

“Nećemo mi dizati revoluciju, muslimani će osjetiti naše odlučivanje”, rekao je Dodik.

Dodik je upitao čemu politička presuda, ako je zločin individualan i dodao da neće i ne mogu kroz ovo diskvalifikovati Srbiju.

Odgovarajući na pitanje da li je poslije egzodusa sarajevskih Srba, što je bio ekser u kovčeg multietničke BiH, rezolucija o Srebrenici simbolički kraj BiH, Dodik je rekao da misli da je kraj.

“Kako da žive dva naroda sa tako snažno suprostavljenom prošlošću i da prihvatim da gradimo državu kada je to propalo na globalnom nivou. Nama silom drže tu priču”, rekao je Dodik.

On je naveo da Zapad pokušava da BiH bude suverena, a zanemaruje da su nosioci tog suvereniteta dva entiteta i tri konstitutivna naroda i poručio da mu nađu ijednu odluku koju Sarajevo može samo da donese.

“BiH postoji kao članica UN, sada su to narušili”, rekao je Dodikn.

Kada je riječ o porukama mira koje je poslao prilikom otvaranja obnavljene džamije Arnaudijane u Banjaluci, Dodik je rekao da se obratio lokalnim muslimanima.

“Moramo da ih uvažavamo više nego naše potrebe. Ja razlikujem pravo muslimana koji žive u Republici Srpskoj u odnosu na Sarajevo”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je uvjeren da vrijeme radi za Srbe bez obzira na aktuelna dešavanja.

“Potpuno sam uvjeren i to pokazuje i ovo u UN. Postoji niz zemlja koje misle da je to nepravda”, rekao je Dodik i dodao da zvaničnici Srpske zbog sankcija koje su im izrečene ne mogu da budu u NJujorku, a da bi tamo mogli da pomognu, jer imaju prijatelje među određenim zemljama.

“Čitav svijet je zarobljen geopolitikom, stvara se multipolarni svijet, to je šansa da mi sačuvamo svoj subjektivitet i imamo pravedniji položaj”, rekao je Dodik.

Govoreći o nastavku sudskog procesa pred Sudom BiH koji se vodi proti njega zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, Dodik je rekao da odlazi na suđenje u Sud BiH sa gorčinom i porivom da dokaže koliko je sve to sve besmisleno.

“Ne idem tamo kao u instituciju pravde, nego knepravde koja je koncentrisana isključivo na Srbe”, rekao je Dodik i dodao da je sve to kreirano iz političkih razloga.

Ostavite komentar