Dodik: Srbi nisu niti će prihvatiti da im stranci određuju šta da rade

0
102

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako Srpsku žele da spriječe da upravlja svojim resursima i da se iz tih razoga želi centralizacija BiH, kao i da su muslimani prihvatili BiH u kojoj stranci sve određuju, a da Srbi nisu niti će to uraditi.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH koji tvrdi kako je imovina u isključivoj nadležnosti BiH, Dodik je rekao da je namjera da od Republike Srpske naprave protokolarnu ljušturu.

– U suštini tu se krije ozbiljan razlog da drugi upravljaju BiH. Muslimani su već prihvatili da stranici sve određuju u BiH. Mi Srbi još nismo i nemamo namjeru da to uradimo, bar ne ova generacija. Ali, neki razmišljaju da je moguće da ćemo biti natjerani. Sad su resursi glavna priča u svijetu – pojasnio je Dodik za Srnu.

On je dodao da se i svijet sada pozicionira upravo na taj način da bi mogao da obezijedi sirovine, a Republika Srpska ima resurse i svjesni su toga, pa sada pokreću lokalne inicijative da spriječe da se vrši rudarenje na mjestima gdje ima rude da bi to dočekalo, kako oni misle, neke njihove gospodare.

– Onda niko neće pitati. Doći će multinacionalne kompanije, ući će i šta vi imate s tim, Sarajevo dalo dozvolu da se u Loparama kopa litijum. A ako se neko tu bude bunio onda će doći Sipa, neke druge snage koji će to razgoniti – kaže Dodik.

On je dodao da se Republici Srpskoj to zabranjuje, pokušavaju da je spriječe da ona to uradi.

– Iz tih razloga se želi centralizacija BiH. Želi se ona i iz drugih geopolitičkih razloga. Ustavni sud je samo tu jedan od instrumenta koji treba da posluži da se vidi dokle može – rekao je Dodik.

On je dodao da je Ustavni sud karikatura tog suda, te da je sebi pribavio ovlaštenja koja nema nijedan Ustavni sud na svijetu.

– Da se htjelo da se BiH napravi pravnom državom, onda je poslije pet godina trebalo da se riješi stranaca u Ustavnom sudu, a to je 2001. godine – rekao je Dodik i zaključio da je u BiH Ustavni sud koji nije legitiman, kao i čovjek koji nema legitimitet da bude visoki predstavnik.

Ostavite komentar