Dodik: Srpska funkcioniše za razliku od BiH

0
66

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da državna zajednica BiH već 28 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokazuje nesposobnost da funkcioniše za razliku od Srpske koja to čini uprkos tome što je stalno izložena pritiscima i napadima.

Dodik je rekao da Republika Srpska svih ovih 28 godina nije mogla da se u potpunosti posveti razvoju i stabilnosti, jer su stalno bile nametane neke reforme kojima se tražilo da Srpska odustane od svog autoriteta i nadležnosti koji je dobila međunarodnim sporazumom.

“Republika Srpska ima međunarodno priznati status jer je potpisnica tog sporazuma”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je dodao da je i Rusija potvrdila da se radi o nesnošljivim pritiscima na Srpsku, a da su se SAD masovno miješale u Dejtonski sporazum razgrađujući ga i tvrdeći da on nije ugovor nego osnova za neko kretanje.

Prije će bankrotirati Njemačka nego Republika Srpska

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je stabilnost Srpske jaka i da će u januaru penzije biti isplaćene prije Božića.

Dodik je rekao da, ne samo da su vlasti Srpske obezbijedile da do kraja godine finansije funkcionišu nesmetano, nego to obezbjeđuju i za sljedeću godinu.

On je rekao da je sa premijerom Radovanom Viškovićem i ministrom finansija Zorom Vidović juče razgovarao o ovome i da su zatvorili isplatu penzija u januaru koja će se desiti prije Božića, kao što se to tradicionalno i radi.

“Prije će bankrotirati Njemačka nego Republika Srpska koliko god to bilo smiješno nekima u Sarajevu ili ovdje. Republika Srpska ima svoj ekonomski i finansijski tok uprkos ograničenjima koja se nameću sa Zapada. Srpska pronalazi načina da obezbijedi adekvatnu zamjenu za tako nešto. O tome ćete biti obaviješteni”, naglasio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je stabilnost Srpske jaka, ali jeste postoji osjećaj pritiska jer se Srpskoj ne dozvoljava da na međunarodnom tržištu Zapada može da se pojavimo kao faktor, kao što je to bilo u prošlom vremenu.

Srpska ima ugovorene investicije od preko dvije milijarde KM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska ima ugovorene investicije veće od dvije milijarde KM, finansijski je stabilna i redovno isplaćuje sve svoje obaveze iz budžeta.

“Srpska danas ima investicije ugovorene u vrijednostima koje će održati njenu investicionu aktivnost koja je preko 15 odsto ukupnog budžeta Republike. To znači da će u idućoj godini nivo poslova koje smo obezbijedili biti preko dvije milijarde KM”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je rekao da je Srpska u ovoj godini zabilježila dodatan broj zaposlenih, koji je danas veći nego ikada.

“Srpska redovno isplaćuje sve svoje obaveze iz budžeta i pored stalnih nastojanja da se svakog mjeseca proglašava dan kada propada. Međutim, to se nikada neće desiti”, istakao je Dodik.

On je naveo da Srpska ima svoj ekonomski i finansijski tok i da pored ograničenja koja nameće Zapad, nalazi načine da obezbijedi adekvatnu zamjenu.

Predsjednik Srpske je rekao da je obezbijeđeno nesmetano funkcionisanje finansija u Republici Srpskoj do kraja godine.

“Srpska je finansijski stabilna, uprkos pritiscima jer joj se ne dozvoljava da se na zapadnom tržištu pojavljuje kao faktor, kao što je to činila ranije”, ukazao je Dodik.

On je rekao da je Srpska danas najmanje zadužena u regionu, ističući da je njen javni dug 34 odsto BDP-a, dok je domaći proizvod dostigao 15 milijardi KM.

“Ukupni dug Republike Srpske je 40 odsto. Evropskim standardima i kriterijumima predviđeno je da javni dug ne smije preći 60 odsto BDP-a, dok je većina zemalja EU prešla taj okvir, pa i sama NJemačka”, istakao je Dodik.

On je rekao da Repubika Srpska i pored tako niskog zaduženja obavlja sve svoje investicione poslove, ističući da je u ovoj godini u Srpskoj obezbijeđeno 500 miliona KM više investicija nego lani. /kraj/mis/foto/video

Ostavite komentar