Dodik u raljama muslimanskog života

0
308

Kako izgleda kada ste protivnik jedinstvenom planu političkog Sarajeva i američkog ambasadora najbolje se vidi u višemjesečnom progonu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Progon se sprovodi na svim nivoima i vrlo često su u njega uključeni i politički poltroni i spavači iz Republike Srpske.

Zašto je to tako? Krenimo redom.

Posljednji izbori su, zahvaljujući nekoliko faktora,( o čemu ćemo pisati narednih dana), iznjedrili pobjedu Milorada Dodika, uz nevjerovatnu situaciju u kojoj je troje ljudi iz PDP-a odigralo jednu unaprijed utvrđenu predstavu. Branislav Borenović, Igor Crnadak i naročito Jelena Trivić napustili su vlastiti izborni štab utvrdivši da su izbori pokradeni. Uz vidno iznenađenje Draška Stanivukovića i njegove ekipe, kojima ništa nije bilo jasno. Već u tom trenutku bilo je jasno da čak ni Jeleni Trivić nije baš najjasnije za šta je poslužila ova igra. CIK je morao da izbroji glasove onako kakvo je stanje zaista i tu nije bilo dileme. Milorad Dodik je postao predsjednik. Ostalo je ono „ali“ i ono „navodni“. Namjerno, jer „navodni predsjednik“ ili „lažni predsjednik“ derogiraju instituciju predsjednika i kod jednog dijela javnosti stvara osjećaj da i nije važna ova institucija. I to je, uz apsolutnu podršku sarajevskih medija, postao narativ u narednim mjesecima. Stvoreni su dodatni uslovi za dalje udare na Milorada Dodika.

Dolaskom Kristijana Šmita u Sarajevo, bez odluke Savjeta bezbjednosti UN-a, institucije Republike Srpske prestale su da poštuju integritet OHR-a. Sa punim pravom. Dejtonski sporazum je došao u pitanje i jedini ko se trudi da ga održi u životu je upravo Milorad Dodik. I sad je vrijeme da se on skloni-zajednički je dogovor američkog ambasadora, britanskog ambasadora i muslimanskih čelnika. Samo njima ne odgovara očuvanje Dejtonskog sporazuma i traže potpuno i ubrzano urušavanje, te potpuno utapanje Republike Srpske. To je staro američko obećanje. Smetnja je Dodik. Vrijeme je da se ruši. Plan je osmišljen, svi muslimanski faktori su obezbjeđeni. Radi se paralelno na smjeni SDA sa političke smjene. Ocjena je da su prilično diskreditovani i tvrdi. Izabrana je drugorazredna politička ekipa sa Konakovićem, Bećirevićem i Nikšićem na čelu.

Istovremeno, u Republici Srpskoj se stvara dodatni metež, jer nenavodeće rakete iz PDP-a kreiraju scenu u kojoj Kristijan Šmit malo jeste Visoki predstavnik, malo nije. Spavači muslimanskog svijeta u Republici Srpskoj. Ivanićeva škola političkog života.
Vrijeme je za novi dio plana. Šmitu je rečeno da nametne zakone za one koji ne poštuju odluke Visokog predstavnika, bez da je iko pitao zašto nema odluke Savjeta bezbjednosti o imenovanju. Niko osim Milorada Dodika. Nametnuti zakoni idu u nametnutom pravcu. Čak i Šmit, polupolitičar i bezvrijedni predstavnik neoliberalnog svijeta, ne poznaje plan do kraja. Parlament Srpske reaguje onako kako je jedino moguće, donosi zakonske izmjene kojima se odluke tzv. i legalnih visokih predstavnika više ne objavljuju u Republici Srpskoj. Milorad Dodik , poštujući Ustav i svjestan nametnute igre, potpisuje Zakon koji su izglasali poslanici Narodne skupštine. Aktivirani su Tužilaštvo i Sud BiH koji su pod punom kontrolom muslimanskih političkih i obavještajnih snaga. Puni ratnih sudija i kadrova koji su presuđivali nedužnim Srbima u logorima tzv. Armije BiH i patriotske lige. Onima koji su vodile te logore i onima koji su ih kontrolisali u to vrijeme, Tužilaštvo i Sud se nisu bavili. Ili su se bavili u višegodišnjim, pa čak i decenijskim procesima bez ikakvih rezultata (pogledaj slučaj Atifa Dudakovića). Onima iz paralelnih i kriminalnih ratnih struktura presudili su sami (pogledaj slučaj Ševe), sve sa ciljem da se nikada i ne pojave na sudovima. Aktivirana je optužnica, Sud je prihvatio , Šmit slavi jer je nekako shvatio poentu svega što se dešava, muslimani likuju i siju mržnju kakva nije odavno viđena na društvenim mrežama, a opozicija u Srpskoj…tuga već viđena. Spavač Crnadak se aktivira po pozivu i kaže da optužnica nije protiv Srpske, već protiv Milorada Dodika. Zaboravio jadan da je i on dio Parlamenta koji je donio zakonske izmjene, zaboravio da je napadnuta institucija Republike Srpske i samo se zabavio s tim kako će ponovo da sjedne u neku fotelju ministra. Ili predsjedavajućeg Savjeta ministara. Zašto ne, sve on može. Ali slično razmišlja i dio Dodikovih pristalica ( o tome više narednih dana).

Muslimanski svijet. Sarajevo čaršija. Muslimanska BiH. Kako to lijepo zvuči,samo kada ne bi bilo Milorada Dodika. Potpuno je jasno da će sudija Mirsad Strika da nastavi plan-otkloniti tijelo koje ne pripada muslimanskom svijetu. On je dio onih vojnih sudija iz gornjih redova. Njega ne treba da nagovaramo na presudu. On zna šta mu je činiti. On će ući u istoriju. Onu koja se piše u Sarajevu ili Marfijevoj ambasadi . Ne lezi vraže. Milorad Dodik ima veliku šansu da uđe i na ovaj način u našu istoriju. On želi nezavisnu i samostalnu Republiku Srpsku. I može to. Zato i žele da ga spriječe da završi ovaj nedovršeni posao. Ima priliku da razmontira i taj sud, i muslimanski svijet, i ambasadore , da postane savremeni David Štrbac. I jeste David Štrbac. I jesu u Sarajevu jazavci.

Ostavite komentar