Dodik: U Savjetu bezbjednosti večeras će se čuti istina i činjenice

0
59

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN iznijeti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

“Možemo biti veoma ponosni na diplomatsku aktivnost i borbu da se spriječi donošenje sramnog akta kao što je rezolucija o Srebrenici koja Srbe predstavalja kao ‘zločinački i genocidan narod’, a Republiku Srpsku ‘genocidnom tvorevinom’. Srbi su vijekovima bili na strani istine i pravde, patriotizma i antifašizma, a već decenijama pokušavaju da nam stave etiketu zločinaca. To nikada nećemo dozvoliti”, poručio je Dodik.

On je naglasio da se Republika Srpska uvijek borila za potpunu i dosljednu primjenu i poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava.

“Ništa drugo nismo tražili, niti tražimo osim onoga na šta imamo pravo. Sve vrijeme se zalažemo za slovo, a ne duh Dejtona, dok drugi sve rade da unište sporazum koji je donio mir na ove prostore i ostvare svoj ratni san o unitarnoj, muslimanskoj BiH u kojoj bi dva konstitutivna naroda, Srbi i Hrvati, bili majorizovani”, konstatovao je predsjednik Srpske.

On je rekao da su svaku mogućnost za dogovor srušili bošnjački politički predstavnici po nalogu stranaca. “Jedan po jedan odstupao je od zvanične politike zajedničkih institucija, ignorišući u potpunosti stavove Republike Srpske, a zagovarajući na svakom mjestu Alijinu Bosnu, na koju Srbi nikada nikada neće pristati”, naglasio je Dodik.

On je rekao da bošnjački predstavnici na zajedničkom nivou nikada nisu predstavljali BiH, pa čak ni Federaciju, jer je i tamo situacija ista.

“Njihove mogućnosti svode se na pokušaje da nešto ušićare gdje god mogu i stignu, jer kapacitet i legitimitet za predstavljanje BiH bez Republike Srpske nemaju niti mogu imati. Mogu hodati po svijetu, izmišljati, lagati, pričati šta im je volja, ali istina je jedna i zna se koji i čiji stavovi su relevantni. Samo ono što je plod konsenzusa i dogovora tri naroda i dva entiteta je zvanična politika BiH, sve drugo su laži i snovi bošnjačkih političkih predstavnika”, istakao je predsjednik Srpske za Srnu.

On je rekao da se sada vode i montirani politički sudski procesi protiv predstavnika Republike Srpske samo zato što su poštovali Ustav i što su se usprotivili kršenju zakona i samovolji neimenovanog stranca koji se lažno predstavlja za visokog predstavnika.

“To je sva istina o BiH koju će danas imati priliku da čuju svi u Savjetu bezbjednosti. Republika Srpska vodi politiku mira, politiku bez sukoba, politiku poštivanja slova, a ne duha Dejtona i to je naš odgovor na stalne napade, podmetanja i laži koje dolaze iz političkog Sarajeva”, zaključio je Dodik.

Ostavite komentar