Dodik: U Srpskoj ne važe odluke Ustavnog suda BiH

0
91

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne važe odluke Ustavnog suda BiH u ovom sastavu u Srpskoj i da će Srpska zabraniti i djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na svom prostoru ukoliko dođu organi tih institucija da ih sprovode.

“Ako ovaj Ustavni sud sa tri stranca, dva Bošnjaka i jednim Hrvatom misli da je legitiman i legalan i da će donijeti neke odluke – neće. Ako misli da će sutra na sjednici reći da ovaj zakon o kleveti nije ustavan – ja kažem da će se primjenjivati, a njihova odluka se neće primjenjivati u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

On je naglasio da mu, kada vidi kako se tumači Ustav, dođe da uzme svoju fakultetsku diplomu i iscijepa.

“Mi smo rekli da ne važe odluke Ustavnog suda u ovom sastavu i neće važiti u Republici Srpskoj. Ako dođu organi kao što su Sipa, Sud, Tužilaštvo, da sprovodu tu neustavnu odluku i neligitimnu odluku u Srpskoj, Republika Srpska će zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva na svom prostoru”, naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je izvršio pritisak na doskorašnjeg sudiju Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića, Dodik je rekao da nije siledžija i da je Knežević objasnio zašto je otišao u penziju.

“Te vajne sudije utvrdile su da u kvorumu za odlučivanje ne mora da bude Srbin. E pošto je to bilo bez njega i smatra da je to skrnavljenje prava, on je rekao da ide u penziju”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da je to Republici Srpskoj stvorilo mogućnost da ne izabere sudije dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Valerija Galić zakazala je za sutra plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije na kojoj neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici 19. juna prošle godine promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija.

Još 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a jedini preostali sudija Srbin Zlatko Knežević i zvanično je, na sopstveni zahtjev, početkom ove godine otišao u prijevremenu penziju.

Od 3. januara u Ustavnom sudu BiH ostalo je dvoje bošnjačkih i jedan hrvatskih sudija, kao i Albanac, Švajcarkinja i NJemica, koje je izabrao Evropski sud za ljudska prava.

Najmanje šest puta u postdejtonskoj BiH, Republika Srpska je predlagala zakon o Ustavnom sudu i insistirala da se stranci vrate u svoju zemlju. /kraj/ljč/ab

Ostavite komentar