DPS: Građani da ne učestvuju u popisu, cilj je etnofederalizacija i pretvaranje Crne Gore u BiH

0
166

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković pozvao je sve građane Crne Gore da ne učestvuju u popisu stanovništva i kako je kazao, ne učestvuju u “ovom prevarnom procesu”.

Rekao je da su pokušali sa nadležnima da dođu do zajedničkog dogovora oko odlaganja popisa dok se ne stvore uslovi za njegovo održavanje.

“Pored svih naših zahtjeva i dobre volje i zahtjeva koje smo uputili, želje da učestvujemo u organizaciji popisa, Vlada i Monstat su se ignorantski ponašali sve ovo vrijeme. Nijesu izašli u susret nijednom našem zahtjevu, vidjeli ste naših 17 zahtjeva, makar da su na nekoliko odgovorili imali bismo da imamo regularan proces. Govorim prije svega o kontroli tog procesa”, rekao je Živković na pres konferenciji.

Međutim, kako je dodao, njihov cilj je bio jasan – održati popis u ovom ambijentu i unijeti u sistem već pripremljene podatke, kako bi mogli da sprovedu etnički inženjering.

“Ko god bude učestvovao u ovom popisu daje legitimitet prevarnom procesu”, rekao je on.

Podsjetio je da je Glavni odbor DPS-a sinoć donio odluku o bojkotu popisa.

Smatra da je cilj “etnofederalizacija”, odnosno “pretvaranje Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu”.

Odgovarajući na poziv ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da ako žele da nadziru sve popisne radnje to mogu da urade, kazao je da nije problem da sjednu da se dogovore.

“Ako postoji volja g. Damjanovića, neka odgode popis i da dogovorimo monitoring”, rekao je Živković.

Kazao je da je su sa Damjanovićem imali dva sastanka i sa predstavnicima Monstata i tu su zahtjeve jasno iznijeli.

“Sve što smo kazali vama, to smo rekli i g. Damjaanoviću, Umjesto da tada dođemo do konsenzusa oko kontrole tog procesa, sada pošto se proceduralno završavaju sve radnje, kada imamo izabrane popisne komisije i popisivače i instruktore u skoro svim opštinama, dolazi se do toga da sada treba da učestvujemo u procesu kontrole”.

Naveo je da je 2011. godine od početka do kraja procesa postojala potpuna kontrola.

Podsjetio je da je Evropski parlament juče izglasao rezoluciju o Crnoj Gori sa amandmanom da se popis odloži, ali su se “oni i na to oglušili”.

Govoreći o mogućim kaznama za građane, on je rekao da građani mogu njega uzeti na primjer, jer će on “tih dana imati dosta obaveza” i da ga popisivači neće moći naći na kućnoj adresi.

Živković je istakao da se ni u čiji stan ne može ući bez sudskog naloga i da kazne propisane za bojkot popisa nijesu onakve kakvim ih je predstavio Monstat.

“Spreman sam da idem na sudske instance da branim ovaj stav”, rekao je Živković.

Rekao je da je doskorašnji lider DPS-a Milo Đukanović bio na sjednici Glavnog odbora te stranke i da je njegov stav da popis treba bojkotovati.

Poručio je da DPS nije protiv održavanja popisa, samo traže minimum uslova od onoga što je bilo 2003. i 2011. godine.

Rekao je da je posebna priča to što se susjedna država umiješana u to kako treba da se građani izjasne, podsjećajući na izjave vjerskih poglavara i postavljene bilborde u nekoliko crnogorskih opština.

“U takvim političkom ambijentu, sa premijerom u tehničkom mandatu koji kaže da popis treba da se održi i da ga ne zanima mišljenje Evropskog parlamenta kada je to interes Abazovića, jasno je onda da je u pitanju ozbiljna prevara i manipulacija. U tom procesu nećemo učestvovati i nećemo ga legitimisati”, poručio je Živković, prenose vijesti.me.

Ostavite komentar