DUGOROČNO RJEŠENJE: Migrantski kamp Lipa dobija veći kapacitet, primaće 1.500 osoba

0
125

Migrantski kamp Lipa, kod Bihaća, dobija novi izled i veće prihvatne kapacitete.

Prema broju krivičnih djela, više migranata znači i više problema. Sve to dodatno zabrinjava srpske povratnike, koji žive nekoliko kilometara od Lipe, na području Bosanskog Petrovca.

Šatorsko naselje, iako privremeni prihvatni centar, postalo je stalno boravište za migrante. Oni svoj cilj ne kriju – to su zemlje Evropske unije.

Na sadašnje uslove života se i te kako žale. Kažu da nema dobre vode za piće, kreveta za spavanje, da spavaju u šatorima.

Novi kamp, odmah uz postojeći, čeka ispunjavanje tehničkih uslova, kako bi bio otvoren za migrante.

Dok sada u Lipi, boravi nešto više od 500 migranat , novi privremeni prihvatni centar moći će primiti čak 1.500.

Ova informacija nije ohrabrila srpske povratnike u obližnja sela. Sadašnji migrantski kamp u Lipi nalazi se samo stotinak metara od srpske pravoslavne crkve.

Zdravko Atlagić, predsjednik mjesne zajednice Vrtoče, navodi da niko nema lijepo mišljenje o ovom kampu. Dodaje da su svi mislili da će to biti privremano rješenje ali će izgleda, kako kaže, ovo biti na duži period.

Problema sa migrantima imaju u Unsko-sanskom kantonu. Nadležni kažu da je za osam mjeseci registrovano 26 krivičnih djela.

– Napomenuo bih da se od tih 26 migrantskih krivičnih dijela, ne odnosi sve na domicilno stanovništvo. Tu ima dosta krivičnih djela koja su oni počinili između sebe – pojasnio je Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Republika Srpska se još ranije jasno izjasnila i rekla ne migrantskim kampovima na području njene teritorije.

– Što se tiče same međuentitetske linije, nema nikakvih problema. Policija se uvijek tu nalazi i kontroliše teritoriju Republike Srpske. Kao što znate i dalje imamo jedan broj pripadnika naše policije i žandarmerije zajedno sa Graničnom policijom na kontroli granice – naglasio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Za obezbjeđenje migrantskog kampa Lipa zadužena je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a kategorizacija ostaje ista, prema postojećoj Odluci Savjeta ministara BiH.

(SB)

Ostavite komentar