Egić: Narod Srpske neće dozvoliti da Dodik bude osuđen

0
193

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da su građani Republike Srpske na narodnim mitinzima pokazali da neće dozvoliti da pred pravosudnim organima BiH bude osuđen predsjednik Srpske Milorad Dodik zbog navodnog nepoštovanja odluka apsolutno nelegalnog Kristijana Šmita.

Egić je rekao novinarima u Banjaluci da na tom planu postoji i ideja da se putem republičkih institucija zabrani Dodiku da izlazi pred Sud BiH.

“To je jedna od ideja da institucionalno ne dozvolimo predsjedniku pojavljivanje na takvom sudu”, rekao je Egić povodom informacije da je za 22. novembar najavljen glavni pretres u Sudu BiH, u postupku koji se vodi protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića.

On je istakao da je odnos pravosuđa prema demokratskim izabranim funkcionerima Srpske loš i proračunat, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da se postupci protiv pripadnika bošnjačkog naroda pred tim istim insitucijama odgađaju, razvlače i usporavaju.

“Kada je riječ o Dodiku, simptomatično je što se radi o sinhronizovanom ataku na udarnu instituciju Srpske”, rekao je Egić.

Pred Sudom BiH za 22. novembar zakazan je glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, optuženih za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita.

Na stranici Suda BiH objavljeno je da bi ročište trebalo početi u 13.00 časova i da je postupajući sudija Mirsad Strika.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se izjasnili da nisu krivi.

Advokat Goran Bubić rekao je da zakazivanje glavnog pretresa u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske predstavlja nevjerovatno ubrzanje krivičnog postupka, koje u osnovi nema ni uporište u zakonu.

Ostavite komentar