Egić: Srbi da se sjećaju svojih žrtava

0
67

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je, povodom obilježavanja 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici, da za taj zločin niko nije odgovarao, da je odnos vlasti u Federaciji BiH prema Srbima nedopustiv, i da Srbi moraju odavati počast svojim žrtvama, sjećati ih se i govoriti istinu o sukobima iz proteklog rata.

– Mi ćemo to uvijek raditi. Danas smo došli da odamo pomen nevino nastradalim vojnicima i oficirima Јugoslovenske narodne armije /ЈNA/ – rekao je Egić.

On je naveo da je ЈNA u to vrijeme bila jedina legitimna vojna sila na teritoriji BiH, te da se zločin u Dobrovoljačkoj dogodio 2. i 3. maja, iako je 26. aprila u Skoplju postignut sporazum o mirnom povlačenju Vojske ЈNA sa teritorije BiH.

– To govori o moralu, o već pripremljenim stvarima koje su bile neizbježne od tadašnjih muslimanskih snaga, to su `Zelene beretke`, Teritorijalna odbrana i ko zna koliko je bilo paravojnih formacija. Uprkos postignutom dogovoru, Dom ЈNA je napadnut 2. i 3. maja i tad su već počele prve žrtve, prije toga nekoliko dana, 22. aprila vojnici koji su ostali u kvaru u vojnom transporteru su izvučeni, ubijeni i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu nađeni. Trećeg maja, kada se po dogovoru vojna kolona povlačila, napadnuta je i opet su počinjeni strašni zločini – rekao je Egić.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici poginulo je i ubijeno najmanje 28 pripadnika ЈNA.

Ostavite komentar