Fon der Lajen: Svi dijelimo zajednički cilj – BiH u EU

0
93

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas u Sarajevu da svi dijele zajednički cilj – BiH u EU, te da je mnogo toga u rukama domaćih političara koji treba da “prigrle odabrani cilj i ne dozvole da ih išta skrene sa tog puta”.

Fon der Lajenova je rekla da su otvorena vrata za sedam veoma važnih sektora za biznis iz BiH da uđe u jedinstveno evropsko tržište, što mora biti praćeno ekonomskim reformama, a te reforme, navela je ona, prati i milijardu evra investicija.

Ona je istakla da je cilj da BiH u EU uđe kao “jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja”.

“Prije svega bih da pohvalim i zahvalim BiH što je ispunila i 100 odsto svoju politiku uskladila sa spoljnom politikom EU. To šalje jasnu i jaku poruku. Zaista ste demonstrirali privrženost evropskom putu i to je jedan od razloga zašto ste u 2022. godini uspješno postali zemlja kandidat”, rekla je Fon der Lajenova obraćajući se novinarima u Sarajevu.

Ona je podsjetila da je EU u decembru donijela istorijsku odluku o otvaranju pregovora kada BiH ispuni dovoljno kriterijuma za članstvo, te napomenula da je BiH usvajanjem važnih zakona ostvarila napredak i pokazala istinsku privrženost cilju pristupanja EU.

“Pokazali ste da možete ispuniti obaveze. Što više ispunite – to ste uvjerljiviji i više meni pomažete da sastavim izvještaj koji odslikava taj napredak”, rekla je Fon der Lajenova.

Prema njenim riječima, danas je sa različitim predstavnicima vlasti u BiH razgovarala o narednim koracima, te napomenula da je ostalo još mnogo posla da se uradi.

“Treba nam napredak, što znači usvajanje zakona o pitanjima fundamentalnim za pristup EU, a to su demokratija i vladavina zakona. To počinje sa borbom protiv pranja novca, sukoba interesa i zakonom o sudovima”, rekla je Fon der Lajenova.

Ona je podsjetila da će Evropska komisija do marta izvjestiti Savjet EU o napretku u BiH, te da će lideri EU odlučiti na osnovu tog izvještaja.

“Danas smo intenzivno razgovarali i o Planu rasta. To je ponuda EU da integriše BiH ranije i upravo sada u jedinstveno tržište. Drugim riječima, otvorili smo vrata za sedam veoma važnih sektora za biznis iz BiH da uđe u jedinstveno evropsko tržište”, rekla Fon der Lajenova.

Ona je napomenula da otvaranje vrata mora biti praćeno ekonomskim reformama, u smislu usklađivanja mogućnosti poslovanja sa EU.

“Naš zajednički interes je da biznis dobro funkcioniše. Te reforme prati i milijardu evra investicija, što je ogromna prilika da se poveća prosperitet ove zemlje, posebno kada Balkan razvije zajedničko tržište. Imaćete rast BDP-a za oko 10 odsto”, navela je Fon der Lajenova.

Fon der Lajenova je ocijenila da organizovanje regionalnog zajedničkog tržišta i pristup jedinstvenom tržištu EU predstavlja veliki korak naprijed kada je riječ o prosperitetu zemlje, posebno za mlade.

“Mladi imaju perspektivu u ovoj zemlji. Naglasila bih da smo dizajnirali Plan rasta da nijedna zapadnobalkanska zemlja ne može blokirati susjede. Samo je vaša odluka da se krećete naprijed ka integraciji u jedinstveno tržište”, rekla je Fon der Lajenova.

Predsjednik Evropske komisije je navela da je imala korisne sastanke, te da će se tokom dana sastati sa predstavnicima civilnog društva.

Ostavite komentar