Galijašević: Vehabijske zajednice i danas postoje, Konaković pokušava da sakrije istinu

0
75

Vehabijska naselja u BiH i danas postoje, ali bi ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković to volio da prikrije budući da je do 2018. godine bio visoki funkcioner SDA, stranke koja je učestvovala u izgradnji te mreže, rekao je stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

Galijašević je naveo da je najveći problem BiH što jedni organizuju radikalne islamiste po raznim naseljima, čak i po velikim centrima, a drugi ne žele da priznaju da postoje.

On je naveo da je na teritoriji Federacije BiH od 2016. godine do danas registrovano 69 vehabijskih naselja u 20 lokalnih zajednica, od kojih su neke na granici sa Republikom Srpskom.

Samo ih na zeničkom području ima devet, i tu u naseljima Podbrežje, Šerići na potezu između Zenice i Teslića, Tetovo, Željezno Polje, Nemila, Topčić polje, Orahovica, Gornja Mahala, Starina i Arnauti.

Kada je riječ o Sarajevu, Galiješević kaže da su to naselja Sokolje, Osijek, Boljakov potok, Zaklopača, u blizini aerodroma “Butmir”, Briješće brdo, Dobroševići, Rajlovac, Bare kod Stupa, Kasindolska i Zaulice.

Galijašević je naveo da te vehabijske zajednice postoje i u opštinama Žepče, Zavidovići, Banovići, Bihać, Cazin, Donji Vakuf, Gračanica, Goražde, Hadžići, Kakanj, Kalesija, Maglaj, Srebrenik, Tešanj, Travnik, Tuzla, Velika Kladuša i Živinice.

Prema njegovim riječima, to potvrđuju usaglašeni podaci raznih bezbjednosnih agencija u BiH, regionu i Evropi.

On je napemnuo da neke od tih zajednica djeluju protiv Islamske zajednice u BiH, a da, kao i SDA, i danas sarađuju sa terorističkom organizacijama Muslimansko bratstvo, Al kaida, Al nusra i Islamska država.

– Konaković kao da ne živi u BiH i nema uvid u to šta se dešava u pojedinim mjestima, ali bi bilo dobro da, kao neko ko se bavi spoljnom politikom, bar ponekad pročita najnovije izvještaje Evropola, Interpola, pogleda godišnji izvještaj o terorizmu Stejt deparmenta ili nedavno objavljeni izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske koja o tome piše – rekao je Galijašević za Srnu.

On je dodao da bi Konaković trebalo da pogleda konsolidovanu listu Savjeta bezbjednosti UN i da pročita izvještaj koji je uručen Ambasadi BiH u Moskvi prije više od godinu dana o 168 islamista koji su otišli da ratuju na ukrajinskoj strani protiv Rusije.

– To bi nas onda dovelo do onoga šta je u stvari avansno razbijeno i o čemu Konaković u stvari govori – rekao je Galijašević nakon Konakovićeve izjave da su navodi o mudžahedinima, kako kaže, gluposti i da su u selima u kojim se primjenjuje šerijat “razbijeni avansno”.

Galijašević je naveo da je više od 500 lica takvih lica otišlo na sirijsko ratište iz BiH, a da je provedeno formalno dogovorenih 45 sudskih procesa.

– Gotovo sve presude su bile dogovorene između Tužilaštva i optuženika i uopšte svrha kažnjavanja nije ostvarena. Dakle, samo 45 lica od 500. Јoš se stotinjak nalazi u Idlibu i mi za njima ne tragamo – napomenuo je Galijašević.

On je podsjetio i na izveštaj italijanskih obaveštajnih službi, objavljen u italijanskoj štampi, a koji je ukazao na postojanje najmanje 20 džihadističkih ćelija na Balkanu.

U izvještaju je apostrofirana jedna od njih, teroristička grupa zvučnog naziva “balkanski lavovi” koja je predstavljena kao “inkubator prijetnji po Evropu”.

Zadatak te grupe je, prema italijanskim obaveštajcima, da “ojača periferne zglobove” ISIS pokreta po evropskim gradovima, što u prevodi znači – da organizuje i realizuje terorističke napada po starom kontinentu.

– Ako pogledamo crvene Interpolove potjernice, koje BiH raspisuje, vidjećemo više od 20 lica koji predstavljaju prijetnju sa stanovišta terorizma. Ako pogledamo plave interpolove potjernice, vidjećemo ih 100 – napomenuo je Galijašević.

Prema njegovim riječima, ako Konaković ode u Krupu, u Sanu, u Bužim i pogleda radikalne islamističke skupove, pa skup u Zenici u kome se ratni general Sedme muslimanske iz Zenice stavlja na raspolaganje Hamasu, pa zaviri u Sarajevo, vidjeće šta sve ima.

– U Sarajevu legalno, neskriveno djeluje teroristička organizacija “Muslimansko bratstvo”. To je organizacija koju su EU, SAD i neke druge države, Јapan, Saudijska Aarabija, Egipat, proglasile za terorističke organizacije – naveo je Galijašević.

Galijašević smatra da je ono što Konaković radi direktno upereno protiv evropskog puta BiH jer negira izvještaje koji su vidljivi.

– Čak mreža odavde djeluje na području drugih država. To je pitanje koje se više ne može gurati pod tepih. Nisu razbili avansno, nego su te zajednice avansno razbile tradicionalni odnos prema islamu i prema državi. One se ponašaju kao da država ne postoji – zaključio je Galijašević.

Ostavite komentar