Golišava diplomatija: Zabave i luksuzna putovanja – radni zadaci Bubalo i Milanovića u Ministarstvu vanjskih poslova BiH

0
46

Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP), odlučilo je da promijeni diplomatsku igru. Umjesto dosadnih sastanaka i formalnih protokola, ministar Elmedin Konaković, sada koristi golišave fotografije svoje savjetnice, kako bi privukao pažnju svjetskih lidera.

Mirela Bubalo, koja je nedavno postala savjetnica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, privukla je pažnju javnosti zbog kontroverznih fotografija. Na tim slikama, koje su nastale tokom njenog puta u New York, Bubalo pozira na jahti u prilično provokativnom izdanju.

Fotografije koje su obišle javnost prikazuju ekskluzivnu zabavu na jahti, organizovanu od strane Saše Milanovića, diplomate koji je imao nagli skok u karijeri. Milanović, koji je došao u Ministarstvo vanjskih poslova uz podršku političke stranke PDP i ministra Igora Crnadaka, brzo je napredovao od pozicije sekretara do savjetnika.

Saša Milanović je stupio u MVP u januaru 2019. godine, nakon čega je prešao u New York kao sekretar, službujući do septembra 2022. Nakon kratkog povratka u BiH, ponovno se vratio u periodu (februar/mart) 2023. godine, zadržavajući isto zvanje. Njegovo nedavno unaprijeđenje, koje se dogodilo prije mjesec dana, izazvalo je mnogo pažnje. Detalji o tome kako je došlo do unaprijeđenja ostaju nejasni, ali prema navodima, Mirela Bubalo, koja je bila upoznata s Milanovićem od septembra 2023. tokom Generalne debate, možda ima više informacija. Milanović je bio zadužen za protokolarne obaveze Konakovića tokom ovog događaja.

U posljednjim mjesecima Crnatkove vlasti u Ministarstvu vanjskih poslova, Saša Milanović, koji je prethodno bio član PDP-a odlučio je preći u MVP, a razlog za ovaj korak bio je njegov interes za rad u ovom ministarstvu, kako je naveo, zbog djece.

Prema informacijama koje su procurile, Milanović je prvo izrazio želju da se pridruži MVP-u, nakon čega je raspisan konkurs. Iako je prošao konkurs, postojali su određeni problemi sa Nevenom Akšamijom, koji je bio zadužen za administrativne formalnosti. Međutim, situacija se ubrzo razriješila.

Milanović je predao kovertu Borenoviću, koji ju je potom proslijedio Nevenu. U koverti se nalazila svota od 50.000 evra, koju je Neven uredno preuzeo i stavio svoj potpis kako bi Milanović mogao i zvanično ući u MVP.

Ostavite komentar