Grabovac: Proces traženja nestalih Srba vratiti u nadležnost Srpske

0
30

Predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac istakao je da bi, s obzirom da je u potpunom zastoju, proces traženja nestalih Srba u proteklom ratu trebalo vratiti u nadležnost Republike Srpske.

“Najveću odgovornost za zastoj u procesu traženja nestalih Srba snosi Institut za nestala lica BiH, Tužilaštvo i Sud BiH, u čiji rad porodice poginulih iz Republike Srpske nemaju povjerenje”, rekao je Grabovac Srni.

Grabovac je podsjetio da je bivša Komisija za traženje nestalih lica Republike Srpske imala dobre rezultate u radu, ali da je zastoj u traženju nestalih Srba počeo od 2008. godine formiranjem Instituta za nestala lica BiH.

On je rekao da Tužilaštvo i Sud BiH snose odgovornost i za neprocesuiranje velikog broja ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom proteklog rata.

“Postoje dokazi svjedoka, video-zapisi, srpske masovne grobnice u Mrkonjić Gradu i ostalim zapadnokrajiškim opštinama i Posavini. Potpuno je neprihvatljivo da 30 godina nakon rata za ove zločine nije osuđen još niko od bivših političkih i vojnih hrvatskih i bošnjačkih zvaničnika”, istakao je Grabovac.

Grabovac zaključuje da bi vraćanje procesa traženja nestalih Srba u nadležnost Republike Srpske doprinijelo da se konačno izvrši identifikacija 650 ekshumiranih posmrtnih ostataka u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj – u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.

On je rekao da se na području opštine Brod još traga za 29 posmrtnih ostataka nestalih Srba iz proteklog rata.

Ostavite komentar