HAOS U BELGIJI: Poljoprivrednici idu u protest, blokiraće drugu najveću luku u zemlji

0
80

Belgijski poljoprivrednici ogorčeni zbog sve većih troškova, ekološke politike Evropske unije i jeftinog uvoza hrane, planiraju blokirati pristupne puteve do belgijske kontejnerske luke Zebrug, objavio je finansijski dnevnik De Tijd.

Demonstranti planiraju zabraniti pristup luci na Sjevernom moru, drugoj po veličini u zemlji, na najmanje 36 sati s početkom u 14 sati, izvijestio je De Tijd pozivajući se na organizatore i policiju, dodajući da bi blokada puta mogla trajati do srijede naveče. “Policija je dobila informaciju o akciji u luci Zebrug”, rekao je portparol lučkih vlasti. Rekao je da nije jasno o kakvoj je akciji riječ, prenosi Index.

Pretjerana birokracija, visoki troškovi goriva i nepoštena konkurencija

Poljoprivrednici su blokirali saobraćaj i blizu holandske granice na auto-putu E19 u utorak ujutro, s konvojem traktora koji je krenuo prema lučkom gradu Antverpenu, objavila je državna televizija RTBF. Belgijski premijer Aleksander se Kro trebalo bi danas da se sastane s udruženjima poljoprivrednika.

Poljoprivrednici širom Evrope, što uključuje Njemačku, Poljsku, Rumuniju i Francusku, demonstrirali su posljednjih sedmica zbog, kako navode, pretjerane birokratije, visokih troškova goriva i nepoštene konkurencije koja proizlazi iz liberalne trgovinske politike Evropske unije.

Belgijski protest podstaknut je sličnim bijesom u Francuskoj gdje su poljoprivrednici postavili blokade na desetak saobraćajnica i ometaju saobraćaj oko Pariza, stavljajući vladu pod veliki pritisak. Belgijski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak auto-puteve u južnoj Belgiji i parkirali traktore blizu Evropskog parlamenta u Briselu.

Ostavite komentar