Helez prijeti pripadnicima Oružanih snaga: Ko god bude slavio 9.januar slijedi kazna

0
61

Helez prijeti pripadnicima Oružanih snaga.

Ministar odbrane BiH najavio je reakciju u slučaju da pripadnici Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH prisustvuju obilježavanju, po njemu, neustavnog dana Repulike Srpske.

U izjavi za “Avaz” pojašnjava da svako antiustavno i nezakonito djelovanje podliježe sankcijama.

– Zakon jasno propisuje rad, ponašanje i djelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH i svaka radnja izvan toga podliježe disciplinskoj i krivičnoj odgovornosti. Oružane snage i Ministarstvo odbrane imaju svoje službe koje su po zakonu zadužene da to prate i da podnose izvještaje – kaže Helez.

Podsjetimo, obilježavanje praznika počinje sutra, a centralni događaj najavljen je za utorak kada će na Trgu Krajine u Banja Luci biti održan defile.

– Ako su sve oči uprte samo u ovo Ministarstvo i Oružane snage, a sva ostala ministarstva puste svoje uposlenike, onda nismo ništa postigli.

Ovdje je potrebna reakcija svih ministarstava, pravosudnih organa – Suda i Tužilaštva, kao i Ureda visokog predstavnika – ističe Helez.

Komentirajući najavljene letove američkih aviona iznad BiH, Helez pojašnjava da se radi o dijelu programa obuke pripadnika Oružanih snaga BiH od strane partnera iz SAD-a.

Ostavite komentar