HELEZU OKREĆU LEĐA I FEDERALNI MEDIJI: “Lupeta gluposti kako bi privukao pažnju”

0
92

Šta se krije iza navoda ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o postojanju paravojnih kampova u Republici Srpskoj, prozreli su i mediji u FBiH.

Naime, sarajevski Avaz je izjave Heleza nazvao lupetanjem gluposti, uz poruku da samo nanose štetu BiH i služe za njegovu ličnu promociju, ali nikako za dobrobit građana.

U komentaru pod nazivom “Lupetanje gluposti” autor navodi da Helez ovakve izjave plasira kako bi privukao malo popularnosti, bez ikakvih dokaza.

– Iako nije ponudio nikakve valjane argumente, osim da je vidio neke fotografije koje će pokazati medijima, ali ih ne može poslati, što samo po sebi nema nikakvog smisla, on je na taj način pokazao samo neozbiljnost, i to ne prvi put. Iako je to posao kojim se treba isključivo baviti OBA, Helez uživa da u svakom gostovanju spominje neke “obavještajne” podatke, kojima samo sebi daje na važnosti – piše Avaz.

U tekstu se konstatuje da zapravo nije riječ ni o kakvim obavještajnim podacima, a autor predviđa i naredni Helezov potez.

– Naravno, nije riječ o nikakvim obavještajnim podacima, a, nakon što je OBA uputila demanti na izjavu da postoje takvi obavještajni kampovi, očekuje se da Helez, kao i prošli put, kaže da nije mislio na našu obavještajnu službu. No, teško je povjerovati da bi bilo kakve strane obavještajne službe odavale podatke jednom ministru mimo procedura, što se, uostalom, u normalnim državama i kažnjava – piše u komentaru sarajevskog medija.

Stoga, prema mišljenju autora, jasna je i Helezova namjera – a to je pokušaj provociranja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– Јedina namjera ovakvih lupetanja gluposti vjerovatno je bila da poslije toga kaže sam sebi: “Dodik ne zna kako će sa mnom, nagovorio sam mu se” – piše dalje autor.

Potom objašnjava da Helezovo lupetanje gluposti ne donosi nikakvu korist građanima BiH.

– Građani od tog njegovog uznemirenja javnosti, zbog rečenice “nagovorio sam se Dodiku”, ništa neće imati. Naprotiv, mogli bi imati štetu, s obzirom na to da je BiH na korak od otvaranja pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Osim štete na evropskom putu, Helez će se sada morati brinuti i o samom sebi, jer će ove tvrdnje morati dokazati i tužiocima – navodi Avaz.

Podsjećamo, član zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Safet Softić rekao je danas da bi Helez trebalo da snosi odgovornost ukoliko njegove izjave nisu osnovane.

Softić je istakao da nije nimalo bezazleno ako ministar odbrane u Savjetu ministara izjavi da postoje kampovi u kojima se obučavaju ljudi za vojna dejstva, a sa druge strane obavještajna agencija kaže da od toga nema ništa.

Komentarišući Helezove tvrdnje o navodnom postojanju vojnih kampova za obuku u Republici Srpskoj, on je rekao da je neobična situacija da ministar odbrane jedne zemlje tvrdi nešto, što obavještajna agencija demantuje.

Ostavite komentar