HOLIVUDSKA DRAMA NA BH. NAČIN: Rijaliti šou Rame Isaka kroz estradizaciju javnih funkcija

0
44

Od samog imenovanja Rame Isaka na poziciju federalnog ministra policije započela je jedna nova stranica političke scene BiH kojoj građani do sada nisu svjedočili.

U potrazi vladajuće koalicije za nedostajućim rukama u federalnom parlamentu, u političkoj trgovini i preslagivanju ličnih i političkih interesa, mnogo stvari se posložilo za porodicu Isak. Tako je Arnel Isak unio svoj “koalicioni kapacitet” i postao dio parlamentarne većine, a njegov otac Ramo nedugo zatim je postao ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta FBiH. Rusmir Isak je nedugo kasnije političkom voljom iste vlasti imenovan za direktora zatvora u Zenici.

Aktivni Instagram i TikTok profili sa hiljadama pratioca, snimanje vožnji helikopterom, službenim vozilima pod pratnjom i rotacijama uz dozu holivudske dramatičnosti za bh. tržište, snimci iz teretane, sa putovanja, prizori iz svakodnevnog života, stil oblačenja koji mnoge podsjeća na likove iz serije Piki Blajnders…

“Televizije mi već nude da snimaju jedan dan sa mnom…”, kazao je Ramo Isak jednom prilikom gostujući na državnoj televiziji.

Sve je to ono čemu građani BiH svakodnevno svjedoče na profilima funkcionera iz porodice Isak već skoro godinu dana.

“Mene u SCC-u ili drugim mjestima i gradovima svaki put 50-100 ljudi pita za fotografije”, pohvaliće se Ramo Isak često svojom popularnošću. Da ne znate da se radi o ministru policije, slušajući određene izjave mogli biste pomisliti da je riječ o poznatom influenseru.

Еkskluzivne najave spektakularnih policijskih akcija i velikih hapšenja od kojih još nema ništa, preuzimanje zasluga za sve i svašta s ciljem podizanja vlastitog ega, veličanje i kreiranje svakog poteza kao ličnog, populističke izjave koje gode uhu naivnih građana i birača, brkanje nadležnosti ministarstva i policijskih agencija, napadi na nevidljive protivnike.

To je samo presjek stanja dosadašnjeg djelovanja ministra Rame Isaka u javnosti koji je postavio nove standarde na političkoj sceni i maksimalno koristi resurse društvenih mreža za samopromociju. Za to vrijeme sigurnosna situacija je zabrinjavajuća u mnogim dijelovima FBiH, a iako direktnu nadležnost imaju kantonalna ministarstva to ne znači da Isak nema odgovornost.

Kao što je svima poznato, iz porodice Isak, otac i dva sina obavljaju značajne funkcije. Ramo je ministar policije FBiH, Arnel federalni zastupnik, a Rusmir direktor Kazneno-popravnog zatvora u Zenici.

@kpzzenicaofficial Direktor Rusmir Isak posjetio trening zatvorskih policajaca. #rusmirisak #fyp #viral #zenica #kpz #kpzzenica #foryoupage ♬ sonido original – IE @8

Zastupnik Arnel Isak je glasao da njegov otac Ramo postane ministar u Vladi FBiH, a Vlada FBiH u čijem sastavu je Ramo Isak je izglasala da Rusmir Isak postane direktor zeničkog zatvora. Treba istaći da se Ramo izuzeo prilikom tog glasanja.

Kada smo saznali da će njegov sin Rusmir Isak biti imenovan za direktora zatvora, nekoliko dana prije sjednice Vlade FBiH na kojoj je donesena odluka, Ramo Isak nam je rekao da to “prvi put čuje” i da bi mu “sin valjda rekao”. Dva-tri dana poslije Rusmir je imenovan.

Od njihovih imenovanja traje klasična i nezapamćena estradizacija funkcija koje obnašaju, posebno ministra Rame i direktora zatvora Rusmira, dok se zastupnik Arnel dosta rijeđe nameće na javnoj sceni.

Među posljednjim objavama Rame Isaka je ona iz frizrskog salona gdje je bio u društvu poznatog tiktokera, a ranije osuđenog kriminaca koji je odslužio kaznu u zeničkom zatvoru – Еlvedina Sakića poznatijeg kao “Real Madrid”.

Da sve bude zanimljivije pobrinuo se direktor KPZ Zenica Rusmir Isak čija je institucija sada otvorila i profil na TikToku, a prvi video je njegova posjeta teretani u zatvoru gdje je trenirao sa zatvorskim policajcima. Sve je začinjeno njegovim dolaskom službenim vozilom i tjelohraniteljima koji mu otvaraju vrata. Ranije je objavljivao snimke i kako ruča u zatvorskoj kantini.

Nažalost, teško da će Isaci shvatiti da je potrebno da se još više uhvate posla za koje su veoma dobro plaćeni novcem građana, uostalim kao i brojni bh. zvaničnici, i smanje doživljaje na društvenim mrežama i prestanu od svojih funkcija praviti jeftine predstave za široke narodne mase. Jer zašto bi, kada se danas mnoge vrijednosti mjere “giftovima” na TikToku i brojem lajkova na Instagramu.

Ostavite komentar