Hrvatska planira uvođenje vojne obuke?

0
85

Hrvatska planira da uvede mjesec dana obavezne vojne obuke nakon srednje škole u kojoj bi svi prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i hemijske zaštite, piše Јutarnji list.

Zadatak da osmisli određeni koncept za tu obuku dobio je ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić nakon razgovora sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem i ministrom za boračke kategorije Tomom Medvedom.

Plenković je ocijenio da ne bi bilo loše da se to učini, s obzirom na to da širom svijeta postoje bezbjednosne prijetnje.

List navodi da se može očekivati da bi se koncept zasnivao na konceptu osnovnog vojnog osposobljavanja, što je 2017. godine želio uvesti tadašnji ministar odbrane Damir Krstičević, danas premijerov savjetnik za odbranu.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane i Glavni štab tada su razvijali koncept koji se zasnivao na jednomjesečnom vojnom kampu u kojem bi mladi na dobrovoljnoj bazi nakon završene srednje škole prošli osnove vojne obuke.

Bilo je zamišljeno da polaznici savladaju rukovanje naoružanjem, gađanje, orijentaciju, boravak na terenu, samozaštitu, prvu pomoć, mjere zaštite od nuklearnog, hemijskog i biološkog djelovanja.

Tada je to bio Krstičevićev plan “B” nakon što je ideja o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka naišla na veliki otpor javnosti.

Ostavite komentar