INCIDENT U SKUPŠTINI CG: Poslanik i tužilac na ivici obračuna zbog Belivuka

0
77

Sednica Supštinskog Odbora za bezbednost i odbranu prekinuta je nakon incidenta između poslanika Prave Crne Gore Marka Milačića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, prenose Vijesti.

Milačić je na sednici, na kojoj je trebalo da se održi kontrolno saslušanje Katnića, premijera Zdravka Krivokapića, šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i direktora Uprave policije Zorana Brađanina, kazao da bi to skupštinsko telo trebalo da sasluša „partnere i kolege (Veljka) Belivuka“, koji je u Srbiji osumnjičen za teška krivična dela, među kojima i ubistva, prenose Vijesti.

„Hajde da saslušavamo Mila Đukanovića, hajde da saslušavamo gospodina Katnića, gospodina Mevludina Nuhodžića, Zorana Lazovića, Brana Mićunovića, hajde da saslušavamo partnere i kolege Belivuka i ekipe, a da se manemo politikantstva od saslušavanja Zdravka Krivokapića, Vesne Bratić, Aleksandra Stijovića i sl. Ajde da saslušavamo ove ljude koje treba saslušavati i koje treba i procesuirati“, istakao je on.

Katnić je nakon toga kazao da ga je Milačić izjednačio s Belivukom, za kojeg, kako je rekao, „postoji osnovana sumnja da je kidao ruke, meljao ljude“.

„Ovo ne govorim ja, niti su to moja istraživanja, već su istraživanja državnih organa Srbije (…) Danas me on izjednačio s ovakvim kriminalnim strukturama. Molim vas da niko ne napada borce protiv organizovanog kriminala“, poručio je tužilac.

Milačić je odgovorio da tema o Belivuku zaslužuje da dođe na nivo smrtne ozbiljnosti.

„Da pojasnim: mi svih ovih dana – i ja bih volio da se ovaj odbor bavi tim temama – imamo najdirektnije optužbe iz druge države o učešću crnogorskih državljana u najmonstruoznijoj organizovanoj kriminalnoj grupi, koja se svakim danom povezuje sa Crnom Gorom. A ja Vas – reći ću Vam direktno, gospodine Katniću – nisam izjednačio s Belivukom. Ja mislim da je Vaša odgovornost u toj grupi veća, politička, sistemska, i da su to obični likvidatori koji nisu mogli ništa da rade u ovoj zemlji…“, naveo je Milačić.

Predsednik Odbora Milan Knežević upozorio je Milačića da je izneo ozbiljne optužbe na Katnićev račun i da mu to neće dozvoliti.

Katnić je potom rekao – „nemojte da se ovde fizički razračunavamo“, nazvavši Milačića „bazdigo*nom“, nakon čega su obojica ustali sa stolica i krenuli jedan ka drugom, obasipajući se uvredama, prenose Vijesti.

Milačić je, između ostalog, rekao Katniću da je „spla*ina“ i da „brani mafiju“.

Teži incident sprečili su poslanici i skupštinsko obezbeđenje, a sednica Odbora okončana je nakon toga.

Krivokapić odbio saslušanje

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić nije došao na kontrolno saslušanje pred Odborom za bezbednost i odbranu, kako je i najavio juče.

On je, kao i ostali pozvani, trebalo da svedoči povodom izjave kako ima „pouzdane informacije“ da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nameravao da ga uhapsi ukoliko potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom okom boravka u Beogradu na Saboru SPC.

Krivokapić je posle premijerskog sata novinarima rekao da njegova informacija potiče od pouzdanog izvora, „a kad je izvor pouzdan onda je informacija tačna“, te da bi time trebalo da se pozabave tužilaštvo i Specijalni tim, zato što je sve izjavio jasno i precizno.

„Sve građane treba da zabrinjava da neko premijera može da targetira na ovaj način. Ništa ne radim tajno, uvek sam bio transparentan. Poštujem svakog poslanika i svaki odbor, ali ako bi na svaku izjavu premijera tako radili, ja se ne bih vadio iz tužilaštva“, kazao je Krivokapić.

Saslušanje je tražio poslanik SDP Raško Konjević.

(N1, Vijesti)

Ostavite komentar