INFANTILNA POLITIKA: Hladan tuš za Trivićevu, ostala bez podrške ostatka opozicije

0
89

Do izbora u kojem bi gradovi i opštine u Repubici Srpskoj trebalo da dobiju nova rukovodstva ostalo je nešto više od pola godine, a o imenima potencijalnih kadidata, pogotovo onih opozicionih već se uveliko spekuliše. Dešavanja koja prate pripremu opozicije u Srpskoj pod posebnom lupom su u većim regionalnim centrima u Srpskoj, a u fokusu je Banjaluka.

Na prošlim lokalnim izborima SNSD je nakon 20 godina izgubio vlast u ovo gradu, a pobjedu nad Igorom Radojičićem, tadašnjim kandidatom SNSD-a odnio je PDP-ov Draško Stanivuković. Ipak, situacija u redovima opozicije tada je bila potpuno drugačija i Stanivuković je uživao mnogo veću podršku saboraca nego što je to slučaj sada. Štaviše sada bi se moglo desiti da ne samo izostane podrška, već i da dva dojučerašnja prijatelja rame uz rame idu u izbornu trku.

Naime, iako među Banjalučanima vlada opšte nezadovoljstvo onim što je u ovom gradu urađeno za vrijeme Stanivukovićevog mandata  i čekaju naredne izbore kako bi ga kaznili, mladi PDP-ovac samopouzdanje ‘bilda’ naručenim istraživanjima i samouvjereno najavljuje da će se ponovo kandidovati.

Da ovakve najave nisu uplašile njegovu dojučerašnju saradnicu i ‘samoproglašenu predsjednicu Republike Srpske’ Jelenu Trivić potvrdila je njena današnja izjava da je spremna za kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke, te da na putu ostvarenja svojih snova, da bar jednom od građana bude izabrana za neku funkciju (u NS RS je izabrana sa kompenzacione liste, 2022. je od Milorada Dodika izgubila u trci za predsjednika Republike Srpske) očekuje podršku SDS i Liste za Pravdu i red Nebojša Vukanovića.

“Vjerujem da će moju kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke podržati SDS i Pokret za pravdu i red. Planiram inicirati sastanak predstavnika Narodnog fronta sa predstavnicima dva navedena subjekta kako bismo dogovorili međusobnu podršku kandidatima za gradonačelnike i načelnike širom Republike Srpske”, kazala je Trivićeva.

Međutim, Trivićevu je ubrzo dočekao hladan tuš, prvo od Vukanovića, a potom i od predsjednika SDS-a Milana Miličevića. Ipak, najinteresantniji metod otkazivanja podrške uslijedio je od člana Predsjedništva SDS-a Aleksandre Pandurević.

Vukanović je umjesto potvrde podrške kao kompromisno rješenje za kandidata opozicije u Banjaluci predstavio Igora Crnatka,  dok je Miličević pred javnost izašao sa najavama da će SDS u Banjaluci imati svog kandidata.

Nešto preciznija bila je Pandurevićeva koja je Trivićevoj jasno stavila do znanja da na podršku SDS ne može računati.

“Nakon svih noževa u leđa očekuje podršku SDS-a. Šta smo mi, mazohisti i budale? Nismo”, piše u objavi Aleksandre Pandurević na društvenoj mreži X.

Panika koja je zavladala u redovima opozicije na sami pomen borbe za funkciju jasan je pokazatelj razloga zbog kojih je opozicija u Republici Srpskoj trajna kategorija. U doba krize i ozbijnih prijetnji Republici Srpskoj je potrebna jaka nacionalna politika i jedinstvo, a s obzirom na histeriju u vezi za kandidaturom za gradonačelnika Banjaluke, jasno je da je opozicija infantilna grupa, sa najvišim dometom komentarisanja na društvenim mrežama, gimnastikom u kabinetu javne institucije i videa na kojem njeni akteri cijepaju potpalu.

Ostavite komentar