Inicijativa da ulica u Beču bude nazvana po Vuku Karadžiću

0
57

Austrijski savez srpskog folklora pokrenuće inicijativu da jedna ulica u Beču dobije naziv po velikom lingvisti i reformatoru srpskog jezika – Vuku Stefanoviću Karadžiću, saopšteno je iz Saveza povodom 160 godina od Vukove smrti.

Predsjednik Saveza Aleksandar Stanković izjavio je da je Karadžić, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, dobar dio života proveo upravo u Beču, gdje je radio, stvarao i umro na današnji dan.

“U tu čast, pokrećemo inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Austrije ponese ime Vuka Karadžića. Sa ovim zahtevom obratićemo se pismenim putem Vladi Beča na čelu sa gradonačelnikom Mihaelom Ludvigom”, rekao je Stanković.

Stanković je naglasio da su Karadžić, njegov život i stvaralaštvo još neki od dokaza koliko su Srbija i Austrija istorijski povezane.

“Mi, pripadnici srpske dijaspore u alpskoj republici, svakodnevno radimo na tome da čuvamo i negujemo srpsku tradiciju, kulturu i jezik koji je utemeljen na reformi Vuka Karadžića”, rekao je Stanković i poručio da je dužnost Srba u Austriji da nastave da se u toj zemlji zalažu da srpski jezik postane samostalan i “ne bude dio vještačke tvorevine BHS jezika”.

Stanković je rekao da je, s obzirom na brojnost srpske dijaspore u Austriji, potrebno da se srpski jezik uvrsti i u školske programe, kao izborni, tako da djeca mogu da ga uče u okviru redovne školske nastave, prenosi “Kosovo onlajn”.

Vuk Stefanović Karadžić se 1813. godine doselio u Beč, gdje je bio jedan od viđenijih pripadnika tadašnje srpske zajednice.

Gotovo 50 godina je živio, radio i stvarao u Beču i upravo u ovom gradu je radio na reformi srpskog jezika, a u njegovu čast, podignut je i spomenik koji se nalazi u Trećem bečkom okrugu.

Ostavite komentar