Ista meta, isto rastojanje

0
136

Šta je donijela nova sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a o BiH? Čini se ništa novo, osim što su podjele i po ovoj nesrećnoj zemlji sve veće. I ovaj put je kamen spoticanja bio Kristijan Šmit.

Vrlo direktan je bio ruski ambasador Vasilij Nebenzja. Nebenzja je rekao da zapadni akteri podrivaju Dejtonski mirovni sporazum čiji su ključni principi ugroženi. On je istakao da Savjet bezbjednosti ne smije da zanemari činjenicu da pred njegovim očima BiH postaje kolonijalni entitet kojim otvoreno manipulišu Vašington i Brisel.

“Imaju i samoprozvanog visokog predstavnika koji je sam preuzeo čitav niz državnih funkcija, čak i na zakonodavnom nivou. Pseudo-visoki predstavnik je razveden od stvarnosti, to je jasno vidljivo u njegovom izvještaju. Izražavam žaljenje što Savjet bezbjednosti UN-a prima takve izmišljote “,  rekao je ruski predstavnik na sjednici SB UN posvećenoj stanju u BiH.

Šmit nije predstavio svoj izvještaj. Šmit nije visoki predstavnik-sada je valjda svima to jasno. Savjet bezbjednosti nema nikakvu saglasnost oko tog čovjeka. A htio je da kaže , kao što je to i napisao u nekakvom izvještaju, “da se dešavaju do sada nezabilježeni napadi na Dejtonski mirovni sporazum”. Možemo i da se složimo sa takvom konstatacijom. Za to je upravo on zaslužan. Prvo jer je prihvatio da nelegalno doputuje u BiH , i drugo jer se postavio kao zakonodavac i tako poništio sve postulate demokratije. BiH je protektorat i kolonija.

A Šmit se čak i Željku Komšiću ne svidja. Jedino američkom ambasadoru možda. I on je , kao i Šmit, navodno zabrinut za budućnost BiH i djelovanjem Republike Srpske. Ako uopšte zna i gdje se nalazimo.

“Šmit ima punu podršku SAD i međunarodne zajednice, te je istakao da Savjet bezbjednosti “nema ulogu u biranju i postavljanju visokog predstavnika, nego je to odgovornost Savjeta za provođenje mira”, kaže Robert Vud. Medjunarodne zajednice? Da li to znači da tu ne postoje Rusija, Kina, Indija I brojne druge zemlje? Ko je za Vuda medjunarodna zajednica?

To je samo još jedna manipulacija na koju upozorava Republika Srpska sa svakim svojim izvještajem upućenom ka Savjetu bezbjednosti. I ovaj put je Vlada Republike Srpske pisala:

“Održiva, mirna i prosperitetna BiH mora biti zasnovana na vladavini prava…,  Šmitovo imenovanje potpuno nelegitimno jer Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIK), čak ni njegova većina, nemaju pravni osnov da imenuju novog visokog predstavnika”.

I tu je sva poenta onoga protiv čega je Republika Srpska. EU I SAD su pokazale vrhunski cinizam I licemjerstvo kada pozivaju na usvajanje zakona potrebnih na putu ka EU, a kada sa druge strane podržavaju nelegalnog Šmita. Može li se uopšte u EU sa OHR-om? I kako da idemo tamo kada, u 21. vijeku u koji smo debelo zagazili, neko u jednoj evropskoj zemlji smatra da može da nametne zakone i da traži da, na izborima izabrani predsjednik, ne smije da potpiše ono što usvoje poslanici njegovog parlamenta? Čista šizofrenija tzv.međunarodne zajednice.

Ostavite komentar