ISTRAŽIVANJE: Srbija najveći saveznik, smatra više od trećine Makedonaca

0
199

Više od trećine građana Severne Makedonije veruje da je Srbija najveći saveznik njihove zemlje, pokazalo je objavljeno ispitivanje Fondacije “Konrad Adenauer”.

Kako se navodi, u vezi percepcije koja je država najveći saveznik Severne Makedonije, 37,4 odsto građana veruje da je to Srbija, 24,1 odsto nema odgovor, dok 19,8 odsto veruje da su to SAD, 5,8 odsto da je Turska, a 5,4 odsto da je to Nemačka.

Na pitanje koja je država najveći neprijatelj Severne Makedonije, 44 odsto ispitanika kaže da je to Bugarska, dok 12,1 odsto misli da je to Rusija.

Najpozitivnije utiske ispitanici imaju o kvalitetu međusobnih odnosa Severne Makedonije sa Turskom – 1,6 odsto ispitanika, zatim sa sa Srbijom 68,6 odsto i sa Nemačkom 64,3 odsto.

Najnegativnije utiske građani Severne Makedonije imaju o međudržavnim odnosima sa Rusijom i Bugarskom, za koje 59,3 odsto, odnosno 52,5 odsto, smatra da imaju loše bilateralne odnose sa njihovom zemljom.

Skoro dve trećine, odnosno 65,7 odsto, podržava projekat „Otvoreni Balkan“, dok ga 15 odsto ne podržava, što znači da je 50,7 procentnih poena više onih koji podržavaju ovaj oblik bliže saradnje Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

Ovo ispitivanje javnog mišljena u Severnoj Makedoniji, objavljeno u publikaciji „30 godina spoljne politike i odbrane“, sprovedeno je tokom avgusta 2022. na 1.111 ispitanika.

Za članstvo Severne Makedonije u EU izjasnilo se 63,8 odsto. Kako navode u Fondaciji „Konrad Adenauer“, kod ovog procenta, iako je i dalje veoma visok, vidljivi su jasni negativni trendovi u poređenju sa prve dve decenije nezavisnosti.

Ukupno 57,1 odsto građana izjasnilo se da je protiv „francuskog predloga“, koji je bio preduslov za skidanje veta Bugarske i početak pregovora Severne Makedonije sa EU, naspram 27,2 odsto koji ga prihvataju, što predstavlja razliku od približno 30 odsto u korist protivnika ovog dokumenta.

Na pitanje kada mislite da će Severna Makedonija ući u EU, 28 odsto ispitanika je izjavilo da se to nikada neće desiti, što je najveća grupa, dok je 23,7 odsto izrazilo pesimizam kroz odgovor da ne zna kada će se to desiti, odnosno da nemaju odgovor, navodi „Konrad Adenauer“.

(Agencije)

Ostavite komentar