Italija gradi most od kopna do Sicilije, projekat vrijedan 11 milijardi evra

0
202

Konzorcijum italijanskih firmi dobio je ugovor za gradnju mosta Mesina u vrijednosti 11 milijardi evra i koji će povezivati Siciliju sa kopnenim dijelom, rekao je danas ministar za infrastrukturu Mateo Salvini.

Konzorcijum na čelu sa italijanskom grupacijom “Salini Impreljo”, koja sada nosi naziv “Vibild” dobio je prvi tender za gradnju mosta 2006. godine, ali je plan kasnije povučen iz zabrinutosti od prevelikih troškova.

Salvini je istakao da je nova italijanska Vlada obnovila projekat i da, iako je imala veoma mnogo zainteresovanih stranih kompanija, smatra da bi prvobitna italijanska grupacija trebala da zadrži ugovor.

On je naglasio da su vlasti dobili mnogo izraza interesovanja za projekat iz raznih dijelvoa svijeta, uključujući Kinu, ali da je cilj da most grade italijanske firme.

Salvini je izrazio uvjerenje da će radovi na gradnji mogli da počnu u ljeto naredne godine i da će pedloženi most koji je rekordne dužine od 3,2 do 3,3 kilometra biti otporan na vjetar i potres.

Prema njegovim riječima, gradnja mosta nije moguća sredstvima iz fondova EU za oporavak od kovida 19, ali da Rim razgovara sa evropskim komesarom za saobraćaj Adinom Valean i Evropskom investicionom bankom oko opcija za finansiranje.

(Srna)

Ostavite komentar