IZMEĐU ELMEDINA I DINE: Veliki rastom, malen duhom

0
157

Elmedin Dino Konaković, rođen u Sarajevu 3. septembra 1974. godine, završio je Elektrotehničku školu, a kasnije (iznenada) diplomirao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Odsjek menadžment u sportu, u svojim 30-im. Njegov studentski život obilježila je velika afera, jer je, navodno, trogodišnji fakultet uspio završiti za manje od dva mjeseca, međutim, uprkos svemu, indeks mu krase skoro same desetke.

Ovo je samo uvertira u brojne afere i kriminalne radnje Konakovića, otkako je preuzeo vlast u Sarajevu.

Ima tu svega od prevare državnih kompanija, propasti KK Bosna, bliske saradnje s okorjelim kriminalcima pa sve do ucjena i prijetnji upućenih poslanicima i direktorima kako bi ostao na vlasti.

Zajedno sa svojim stranačkim kolegama, pljačkao je Turističku zajednicu KS, pokušao da opljačka budžet putem kupovine helikoptera, zatim dodjele narodnog novca za kupovinu stanova podobnim čaršijskim efendijama …

Bivši direktor preduzeća ZOI ‘84 i Turističke zajednice Midhat Hubijar bio je jedna od glavnih meta Elmedina Konakovića. Razlog je jednostavan – Hubijar je – direktnih svjedok Elmedinovih afera, lopovluka i kriminalnih radnji.

Hubijar je prije izvjesnog vremena za „Dnevni avaz” posvjedočio da ga je Konaković, čim je postao premijer Kantona pozvao na mobitel.

Taj bandit je od mene, kao direktora ZOI-ja, tražio da dam sve šankove, kompletno ugostiteljstvo preduzeća, što je dobar dio firme, određenim kriminalnim grupama. Rekao mi je da su mu to prijatelji i da on ima obavezu prema tim ljudima, a da njima treba ugostiteljstvo. Ponovio mi je da su vrlo opasni i da im treba izaći ususret kazao je Hubijar.

Kao direktor, kaže, tek se zaprepastio kada je došao na čelo ZOI-ja i otkrio dokumentaciju koja dokazuje da su firme čiji je vlasnik i direktor bio Elmedin Konaković državnoj kompaniji ostale dužne desetine hiljada maraka.

– Više od 40 hiljada maraka ostavila je firma „Sport centar”, na čijem čelu se nalazio Elmedin Konaković. Dug nikad nije vratio iako je on bio odgovorno lice u vrijeme kada je dug prema ZOI- ju nastajao.

Takođe, kada su Konaković i njegova firma, koja je bila zakupac u dvorani Zetra, odlazili iz dvorane, otuđili su imovinu ZOI-ja ‘84. Odnijeli su vrijedne TV plazme. Konaković je lažni moralista – kazao je Hubijar.

– Pitanje je šta je sa stanovima koje je kupio Konaković, dok u isto vrijeme govori da nema nekretnina. Neka se provjere nekretnine u Tibri u Buča Potoku koje je Konaković tada kupio od Biznis lige i na koji način je izmanipulisao tadašnje privrednike koji su učestvovali svojim doprinosima da bi se ta liga održala u Skenderiji dok je Konaković bio na čelu KK Bosna – izjavio je tada Hubijar.

Poznate su i Elmedinove bliske veze sa Faćom i Hilmijom Garibovićem, te Denisom Stojnićem i sličnim sarajevskim “uglednicima” koji u svojim dosjeima imaju više mjeseci zatvora nego što je Konaković u košarkaškoj karijeri postigao poena.

Da Konakoviću ništa nije sveto i da nije imun na žene lakog morala, dovoljno govori činjenica, da je zbog istih proćerdao dva braka. Koliko će treća hanuma tolerisati nemoralno ponašanje svog posrnulog supruga, pokazaće vrijeme.

Ostavite komentar